Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 15:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/graham-uppmanar-trump-att-utlysa-nodlage/

Världen

Graham uppmanar Trump att utlysa nödläge

01:54. Donald Trump slåss för sin mur – här på plats vid mexikanska gränsen.

Den republikanske senatorn Lindsey Graham anser att USA:s president Donald Trump ska utlysa ett nationellt nödläge och kringgå kongressen, för att säkra finansieringen av en mur vid gränsen mellan USA och Mexiko.

Rätta artikel

Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosis "vägran att förhandla om finansiering för en gränsmur/barriär – även om statsapparaten skulle öppnas – sätter i princip stopp för kongressvägen till finansiering för en gränsmur/barriär", säger Graham i ett uttalande enligt Reuters.

Lindsey Graham.
Lindsey Graham. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Trump besökte under torsdagen gränsstaden McAllen i Texas vid gränsen till Mexiko. Han gjorde ett uttalande omgiven av gränspersonal, som han berömde för deras insatser. Uttalandet har lagts upp på presidentens Twitterkonto.

– Vi vill alla se en mur eller en barriär, eftersom det kommer att göra deras jobb mycket enklare, och de kommer att bli ännu mer effektiva än de redan är. De gör ett rekordarbete, men det är svårt och det är farligt, säger Trump.

Han upprepar sitt budskap om att muren behövs, oavsett om den är av stål eller betong.

– Det är sunt förnuft, det är väldigt enkelt. Vi måste ta bort politiken från det här och vi måste sätta i gång. Det kommer att bli fantastiska resultat om vi får det gjort, och vi kommer att få det gjort. På ett eller annat sätt kommer vi att få det gjort.

Trump: Det skulle förvåna mig om jag inte utlyser ett nationellt nödläge 

Demokraterna: Vi vill bygga en ”teknisk” mur