Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Grånade, glasögon, högt hårfäste — så kan RAF-terroristerna se ut i dag

Tre exterrorister, som levt underjordiskt i årtionden, är efterlysta för penningtransportrån. Längre ner i artikeln finns polisens bilder på hur de kan se ut i dag.
Tre exterrorister, som levt underjordiskt i årtionden, är efterlysta för penningtransportrån. Längre ner i artikeln finns polisens bilder på hur de kan se ut i dag. Foto: Bundeskriminalamt

Plötsligt är de tyska RAF-terroristerna tillbaka. Tre exterrorister, som levt underjordiskt i årtionden, är efterlysta för penningtransportrån. Nu har polisen gjort bilder som visar hur terroristerna kan se ut i dag.

Har de glasögon? Klippt av sig lockarna? Är hårfästet högre?

De har levt under alla radarskärmar i flera årtionden. Men plötsligt är de tre exterroristerna från Röda arméfraktionen, även kallad Baader-Meinhofgruppen, tillbaka i rubrikerna.

Först knöts Daniela , Volker Staub och Burhard Garweg genom dna-spår till ett överfall på en penningtransport utanför Bremen i nordvästra Tyskland. Rånet iscensattes i juni, men det är inte förrän nu som det blivit känt att polisen säkrat DNA som knyter RAF-trion till platsen, som DN rapporterat om.

Nu utgår polisen också från att Klette, Staub och Garweg också ligger bakom ett överfall mot en penningtransport i Wolfsburg i centrala Tyskland för bara två veckor sedan, den 28 december.

– Det finns nya dna-analyser, säger en åklagare till radiokanalen Deutschlandfunk.

Daniela Klette, Volker Staub och Burkhard Garweg tillhör det som kallas för den tredje RAF-generationen, den som var aktiv i slutet av 80-talet och en bit in på 90-talet. RAF förklarade 1998 att organisationen var upplöst.

Den tredje tyska terroristgenerationen är skyldig till en rad attacker och mord, varav flera fortfarande inte är helt uppklarade.

Trion Klette, Staub och Garweg har genom dna knutits till ett attentat i delstaten Hessen 1993.

Men de har inte gripits utan har levt underjordiskt i över två årtionden.

Den enda gången polisen fått upp ett spår efter trion var 1999, när dna knöt dem till ett överfall på en penningtransport i Duisburg i västra Tyskland.

Men nu är de aktiva igen. Efter rånförsöken i Bremen och Wolfsburg är exterroristerna tillbaka i rubrikerna.

Frågan är hur de ser ut? De efterlysningsfoton som finns på polisens sajt är från 1980-talet. I dag är Daniela Klette 57 år, Volker Staub 61 och Burkhard Garweg 47 år.

Har de skaffat glasögon? Rynkor i ansiktet? Har håret blivit grått?

Tysk polis har nu låtit göra simulerade bilder som visar hur terroristerna skulle kunna se ut.

På de simulerade bilderna har Klette kvar sitt långa och utslagna hår, men ser rynkigare ut. Staub har glasögon och det tidigare hårsvallet är tuktat. Garweg har skägg och hårfästet har rört sig en bit uppåt.

Så skulle de kunna se ut. Men ingen vet.

Foto:

 

Foto:

 

Foto:

En annan fråga är om exterroristerna planerar nya rånöverfall. Både i Bremen och Wolfsburg tvingades trion fly utan byte. De nya anklagelserna mot dem handlar inte bara om rån. I Bremen sköt de tungt beväpnade rånarna tre skott, därför handlar det också om mordförsök.

Experter tror inte att RAF-trion rånar för att finansiera nya terrordåd, utan att deras kassor börjar sina och att det handlar om att skaffa sig en ”pensionsförsäkring”.

– En fjärde RAF-generation, nej det tror jag inte på, säger till exempel Butz Peters, som skrivit flera böcker om Röda arméfraktionen, till Deutschlandfunk.

Men det finns andra röster.

– Det handlar inte bara om att skaffa pengar. De gamla idéerna lever, förklarar säkerhetsexperten Wolfgang Petri för nätsajten Grenzecho.

I kväll, onsdag, är RAF-terroristerna och DNA-spåren ett av ämnena som tas upp i Aktenzeichen XY, tysk tv:s motsvarighet till Efterlyst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.