Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 11:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/granskning-inte-organiserat-vald-vid-protesterna/

Världen

Granskning: Inte organiserat våld vid protesterna

En affär i New York plundras i samband med protesterna.
En affär i New York plundras i samband med protesterna. Foto: Bryan R. Smith/AFP

Den antifascistiska vänsterextrema rörelsen Antifa och andra grupper anklagas för att ha varit en drivande faktor bakom våldet vid protesterna i USA.

Men i många fall där människor gripits handlar det snarare om oorganiserade våldshandlingar, enligt en granskning.

TT Text

Över 50 personer utreds på federal nivå för att ha deltagit i de våldsamma protester som flammat upp i USA i protest mot polismaktens övervåld mot svarta, och USA:s justitieminister William Barr har lovat hårda tag mot den vänsterextrema rörelsen Antifa och andra ”extremister”.

Domstolshandlingar, inlägg i sociala medier och intervjuer med försvarsadvokater och åklagare visar dock mest på oorganiserade våldshandlingar av människor som inte har många uppenbara kopplingar till Antifa eller andra grupper, enligt en genomgång av nyhetsbyrån Reuters.

I granskningen har endast de federala fallen studerats. Orsaken är justitiedepartementets anklagelser om Antifas och andra gruppers inblandning, och att federala rättsfall ofta leder till hårdare straff. I vissa av fallen som Reuters gått igenom finns inga anklagelser av våldshandlingar.

Justitiedepartementet har inte kommenterat uppgifterna, utan hänvisar till en tidigare intervju där William Barr sagt att departementet utreder Antifa, men att arbetet befinner sig i en inledande fas där särskilda personer identifieras.

Våld och plundring har brutit ut vid några av de hundratals inledningsvis fredliga demonstrationer som genomförts den senaste veckan med anledning av att 46-årige Floyd dödades i samband med ett polisingripande i slutet av maj.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt