Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 18:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/granskningen-av-hillary-clintons-mejl-trappas-upp-igen/

Världen

Granskningen av Hillary Clintons mejl trappas upp igen

Foto: Win McNamee/Getty Images

Hillary Clintons e-posttrafik fortsätter att utredas av amerikanska UD, skriver Washington Post. De senaste veckorna har över 100 tjänstemän kontaktats och fått veta att de mejl de skickade för flera år sedan hemligstämplats i efterhand.

Samtidigt som kvarnarna börjat mala i processen mot en möjlig riksrätt mot Donald Trump intensifieras en UD-granskning av tjänstemän som haft kontakt med den förra utrikesministern Hillary Clinton, Donald Trumps motståndare i presidentvalet 2016.

Granskningen är en del av en utredning som hänger samman med Clintons användning av en privat e-postserver för att skicka och ta emot regeringsmejl, en hantering som dömts ut som olämplig.

Utredningen har funnits sedan Donald Trump valdes till president men har under lång tid varit ganska obemärkt – tills för några veckor sedan. Sedan i augusti har 130 tjänstemän kontaktats av UD-utredare, rapporterar Washington Post.

Dessa har fått veta att många av de mejl de sände till Clinton har hemligstämplats retroaktivt och anses nu utgöra potentiella säkerhetsrisker.

E-posthanteringen utreddes 2015-2016 av den federala polisen FBI, som slog fast att det Clinton gjorde var ”extremt vårdslöst” men inte olagligt.

Hon menar själv att FBI-granskningen kan ha bidragit till att hon förlorade valet.

Washington Post har gjort en egen genomgång av Clinton-mejlen, och enligt tidningens bedömning finns det inget som tyder på att det bland de tiotusentals meddelanden det rör sig om finns information som berör landets säkerhet eller andra känsliga uppgifter om hemliga amerikanska program.

Men nu har alltså vissa av mejlen i efterhand klassats som hemliga, sedan de granskats i utrikesdepartementets utredning. Det handlar till exempel om referat av samtal med utländska ledare, berättar personer insatta i utredningen för Washington Post.

Diplomater som kontaktats av utredarna säger till tidningen att de tycker hela granskningen är ett absurt slöseri med tid, eftersom de menar att de bara ägnat sig åt diplomatisk rutinverksamhet.

De känner oro för hur den retroaktiva hemligstämplingen påverkar deras framtida karriärer. De hävdar samtidigt att utredarna själva närmast ber om ursäkt för granskningen och säger att de gör den motvilligt.

Men ansvariga för UD-utredningen förnekar med emfas för Washington Post att det skulle finnas något politiskt motiv bakom agerandet. Genomgången av mejl som nu hemligstämplats retroaktivt, framhåller de, görs av byråkrater som inte känner till namnen på dem de granskar.