Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tusentals 18-åringar kan få tågluffa gratis

Europeiska ungdomar ska få resa gratis i tre veckor.
Europeiska ungdomar ska få resa gratis i tre veckor. Other: Stuart Boulton/Alamy

I år kan utvalda 18-åringar i Europa få tågluffa gratis. Exakt hur det ska gå till är inte klart, men EU:s medlemsländer och EU-parlamentet har åtminstone enats om att avsätta 12 miljoner euro, motsvarande runt 118 miljoner kronor, till ett försöksprojekt i årets EU-budget.

Initiativtagaren Manfred Weber, tysk kristdemokratisk EU-parlamentariker, har tidigare sagt att syftet är att de unga ska få ”upptäcka Europas skönhet och mångfald under tre veckor”. Han ville ge alla 18-åringar i unionen ett gratis interrail-kort, men det förslaget har mötts av protester eftersom det skulle bli väldigt dyrt att genomföra.

Det är många frågor kvar som måste lösas, bland annat hur många 18-åringar som ska omfattas, hur de ska väljas ut och vad korten ska täcka. Tidigare uppgifter om att det handlar om 20.000 ungdomar är osäkra.

Tanken är att försöksprojektet även ska pågå under 2019 och 2020.

Läs mer: EU-förslag om gratis tågluff på 18-årsdagen 

EU-parlamentet har flera gånger uppmanat EU-kommissionen att lägga fram ett lagförslag om gratis interrail-kort för 18-åringar, men hittills har inget förslag lagts fram. 

Kommissionen funderar nu på hur man ska gå vidare och utlovar mer detaljer senast i slutet av mars.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.