Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Gratisresande” turister som åt vid soppkök retar upp nyzeeländare

Personerna på bilden är inte de som omskrivs i texten.
Personerna på bilden är inte de som omskrivs i texten. Other: TT

Två annorlunda turister som gett sig på att resa runt Nya Zeeland utan att spendera en enda nyzeeländsk dollar, eller ens en cent, rör upp sinnen i landet. Kritiken i sociala medier är hård, speciellt efter att de två stillade hungern under ett besök i ett soppkök.

Det var på fredagen som Anna Karg och Enoch Orious, båda 25 år, orsakade rubriker då de av en kommunpolitiker i huvudstaden Wellington kritiserades för att ha sökt upp ett soppkök, där medellösa serveras enkla mål mat, möjliggjort genom välgörenhet.

– Det är inte passande att använda soppkök eller socialhjälp för att man vill resa runt till ingen kostnad alls, säger Brian Dawson.

Reaktioner på sociala medier är skarpare än så:

”De gör ett val som innebär att de är sparsamma genom att potentiellt ta maten ur händerna på de människor som verkligen är fattiga. De borde skämmas”, säger en röst på nätet.

En annan ogillar det faktum att paret över huvud taget inte bidrar till Nya Zeelands ekonomi:

”De tillför inget till vår ekonomi, eftersom de inte spenderar några pengar och inte heller arbetar.”

”Jag bryr mig inte om vilken nationalitet de har, de är slöfockar och behöver växa upp och ta ansvar för sig själva”, säger en annan.

Karg och Orious har på sin Facebooksida ”Free from money”, där de beskriver sitt icke-spenderande, kommenterat kommentarerna och då pekat på lågmärken som att somliga önskar se dem döda. Andra hetsar upp sig över att Anna Karg är tysk medborgare.

”Sluta upp med att hota folk till livet, stoppa varje form av rasism och nationalism eller annat slags hat. De är de verkliga brotten”, skriver paret.

Åter andra hyllar de båda ”icke-spenderarna”:

”Jag plockade upp de här liftarna dag två på deras resa. De är de härligaste liftare jag någonsin mött”, skriver en bilist.

”Mycket intressant att samtala med dem och jag beundrar deras ambition att resa utan pengar. Om fler kunde inse att pengar inte är så viktigt och att man med generositet når långt, då skulle vi alla få det bättre”, berömmer en annan röst på sociala medier.

Enoch Orious är ett alias, har nyzeeländska medier kunnat avslöja. Han heter i själva verket Jamie Burfoot, är australisk medborgare som under tiotalet år bott och gått i skola i Nya Zeeland, enligt vad hans pappa Jeremy Burfoot uppger för tidningen New Zeeland Herald:

– Han har ett gott hjärta, han driver omkring, säger Jeremy Burfoot, som berättar att sonen för ett halvår sedan mötte den då mer normalt turistande Anna Karg i ett kollektiv i Whitangia på nyzeeländska nordön.

Där ägnade man sig bland annat åt ekologiskt jordbruk och en i vidare mening uthållig livsstil.

Parets besök vid soppköket i Wellington var för övrigt inget som personalen där har upprörts över, tvärtom. Karen Holland, som leder arbetet vid Wellington's Sisters of Compassion Soup Kitchen, säger till tidningen att hon ”inte känner något annorlunda inför ryggsäcksluffare” än för de fattiga som utgör huvuddelen av kökets gäster.

Samtidigt säger hon sig förstå upprördheten bland Wellingtons invånare.

– De känner att det är ett tecken på bristande respekt när människor som har råd att handla mat kommer och hit drar fördel av soppköket. Men vi som verkar här kan inte tillåta oss att känna på det viset, säger Karen Holland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.