Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Greker kan rösta om flyktingmottagningen

Foto: Jonas Lindkvist

Borgmästaren på den grekiska Kos vill låta invånarna på ön rösta om flyktingmottagningen. Kos är ett av ställena där en så kallad ”hot spot”, ett mottagningscenter, ska byggas. Men invånarna protesterar - med namninsamlingar och sprängladdningar.

Borgmästaren Giorgos Kyritsis beslut att förbereda för en folkomröstning på ön kommer efter flera incidenter de senaste dagarna.

I fredags drabbade protesterande öbor och polis samman på platsen där mottagningscentret ska byggas. Några invånare satte eld på däck och kastade sten mot polisen som svarade med tårgas, skriver den tyska sajten Spiegelonline.

Knappt hade dammet efter den incidenten lagt sig förrän en sprängladdning detonerade utanför öns polisstation i måndags, rapporterar N-tv.

Samtidigt ska en medborgarkommitté ha samlat ihop 7.000 namnunderstrifter mot flyktingmottagningen, skriver den grekiska nyhetssajten ekathimerini.com.

Borgmästaren Giorgos Kyritsis sade först att det bara var en liten del av invånarna som protesterade och att han imnte skulle låta sig påverkas. Men i veckoslutet skrev han ett brev till den grekiske premiärministern Alexis Tsipras där han varnade för att protesterna kan leda till en ”situation som inte går att kontrollera”.

Och nu vill han hålla en folkomröstning på ön som har drygt 30.000 invånare.

– Eftersom regeringsföreträdare och den lokale parlamentsledamoten menar att en majoritet av Kos invånare accepterar mottagningscentret, har jag givit de lokala myndigheterna i uppdrag att undersöka möjligheterna att hålla en lokal folkomröstning i frågan, säger Kyritsis till ekathimerini.com.

Kos är en av de stora turistöarna i den grekiska arkipelagen. Enligt medieuppgifter ska invånarna vara oroliga för att flyktingarna ska störa turismen, som är en viktig inkomstkälla.

Regeringen i Aten menar dock att det är en mindre del av invånarna som protesterar, understödda av högerextrema grupper, skriver Deutsche Welle.

Så kallade hot spots är en viktig del av EU:s flyktingpolitik. På mottagningscentren ska flyktingar identifieras och registreras. Tanken är att de sedan ska fördelas till olika EU-länder där de ska söka asyl. Men den delen av planen har ännu inte fungerat.

Hot spots ska inrättas i Grekland och Italien. I Grekland är ett första mottagningscenter klart på Lesbos. Ytterligare fyra ska öppnas på öarna i Egeiska havet; förutom på Kos handlar det om Chios, Leros och Samos.

Centren ska enligt planen vara klara redan den här månaden.

Hittills i år har 70.000 asylsökande kommit över havet från Turkiet till Grekland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.