Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-06 10:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/greker-strommar-till-nyoppnade-strander-i-varmebolja/

Världen

Greker strömmar till nyöppnade stränder i värmebölja

Folk sökte på lördagen svalka på Alimos-stranden nära Aten, men inte tätare intill varandra än coronarestriktionerna tillåter.
Folk sökte på lördagen svalka på Alimos-stranden nära Aten, men inte tätare intill varandra än coronarestriktionerna tillåter. Foto: Yorgos Karahalis/AP

Sydöstra Europa pressas av säsongens första värmebölja med temperaturer på rekordnivåer. I Grekland strömmar folk till de nyöppnade stränderna efter mer än en månads karantän. Men den strandbadare som inte håller social distans riskerar 10.000 kronor i böter.

Samtidigt som sommaren är försenad i vår hörna av Europa svettas sydöstra delen av världsdelen av en ovanligt intensiv värmebölja.

I delar av Grekland handlar det om den värsta värmeböljan i maj månad på 50 år.

På lördagen nosade termometrarna på 40-gradersstrecket men passerade det inte, varför det inte blev nytt månadsrekord. Argos på Peloponnesos kom högst med 39,7.

Så sent som för tre år sedan registrerade Argos 40,2 grader den 13 maj. De flesta tidigare maj-noteringar på runt 40 grader har registrerats senare under månaden, exempelvis Larissas 40 grader jämnt den 30 maj 1969. 

Den heta luften började strömma upp från Nordafrika i fredags och har även nått södra Italien, en bit in på Balkanhalvön norr om Grekland och till Mindre Asien.

Bland annat noterade Adana i Turkiet hela 42,8 grader på lördagen, medan Morphu på Cypern hade 41,5 och Palermo på Sicilien 39,8.

Värmevågen kommer samtidigt som Grekland börjar öppna landet igen efter de stränga coronarestriktionerna.

Folk gick på lördagen, efter mer än en månad i hemmakarantän, man ur huse för att svalka sig på någon av de 515 stränder som öppnades.  

Fortfarande gäller dock krav på fysisk distans. Parasoll måste placeras med minst fyra meters mellanrum, och högst 40 personer tillåts per 1.000 kvadratmeter.

Strandkiosker och kaféer får ännu inte spela musik eller sälja alkohol. Tanken är att det ska göra det lättare att upprätthålla smittskyddsreglementet.

En mängd kommunalarbetare och poliser har stationerats ut för att övervaka folks beteende. Den som inte håller avstånd till andra riskerar drygt 1.000 euro, 10.000 kronor, i böter.

Förra måndagen fick butiker öppna igen i Grekland (utom köpcenter). Nu på måndag, den 18 maj, öppnar även bland annat gymnasieskolor, djurparker och botaniska trädgårdar.

Grekland är ett av de hittills lindrigast coronadrabbade länderna i Europa med 2.800 bekräftade fal och 162 döda.