Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 17:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/grekiska-hogerextremister-tappar-mark-stanger-huvudkontor/

Världen

Grekiska högerextremister tappar mark – stänger huvudkontor

Anhängare till Gyllene gryning vid ett tidigare tillfälle. Foto: Wassilios Aswestopoulos/TT

Högerextrema partiet Gyllene gryning har stängt sitt högkvarter i Aten, rapporterar The Guardian. Det är ytterligare en i raden av tunga motgångar för partiet som 2012 fick 500.000 röster och tog plats i det grekiska parlamentet.

Det ultranationalistiska partiet vann politisk mark i samband med Greklands ekonomiska kris som inleddes i början av 2010-talet, och drog fördel av det breda folkliga missnöje som följde. I valet 2012 knep partiet nästan 7 procent av rösterna och 21 av 300 mandat i det grekiska parlamentet.

Många av rösterna hämtades från arbetarklassdistrikt, och de som lagt skuld på systemet för en allt svårare ekonomisk situation hittade tillhörighet i partiet. Mycket av missnöjet riktades mot invandrare i Grekland och Gyllene gryning, ett parti som gjort sig känt som extremt invandrarfientligt, kapitaliserade på vågen.

Läs mer: Gyllene gryning-avhoppare – de vill nog se upplopp och våld 

Det faktum att partiet har en våldsam historia och starka nazistiska kopplingar – bland annat har dess ledare setts göra nazisthälsningar och många medlemmar ertappats med vapen – hindrade inte partiet från att bli landets tredje största efter valet 2012. 

De senaste åren har dock opinionen vänt mot partiet. 

Efter att 2012 års framsteg följts upp med ännu ett starkt resultat i de nationella valen 2015 var valet till Europaparlamentet i maj i år – där partiet fick drygt 4 procent av rösterna – en indikation på att det grekiska folket vänt sig från Gyllene gryning. 

Det blev ännu tydligare efter sommarens nationella val i Grekland, då Gyllene gryning hamnade under 3-procentsspärren och därmed förlorade sina parlamentsplatser. 

För drygt en vecka sedan stängde Gyllene gryning sitt nationella högkvarter i Aten. Stängningen, rapporterar the Guardian, är del av ett mönster i vilket partiet tvingats stänga många andra filialer runtom i Grekland, bland annat på grund av interna stridigheter.

Nikos Michaloliakos, som av partiets följare brukar kallas Gyllene grynings Führer, hävdar att stängningen av högkvarteret snarare beror på nedskärningar än en permanent nedgång för partiet, samt att man hade behållit lokalen om det hade varit ekonomiskt hållbart. 

Enligt Dimitris Psarras, en författare på vänsterflanken som följt den ultranationalistiska gruppen sedan dess start 1980, säger till The Guardian att Gyllene grynings fall är nära sammankopplat med liberalkonservativa Ny demokratis framfart, partiet som i sommarens val fick egen majoritet i det grekiska parlamentet.

– Där vi en gång talade om Gyllene grynings uppgång, kan vi nu tala om dess fall. Partiet är inne i sin dödskamp, säger Dimitris Psarras till The Guardian.

Gyllene gryning har också missgynnats av sin egen extremism, skriver tidningen. Efter att Pavlos Fyssas, en antifascistisk grekisk rappare, 2013 huggits ihjäl av en av Gyllene grynings medlemmar började allt fler ifrågasätta och vända sig mot partiet.

– Dittills hade endast invandrare varit måltavlor för att de var ’osynliga’ och ’hjälplösa’. När en grek blev så brutalt mördad gjorde det slut på toleransen för organisationens brottslighet, säger Dimitris Psarras. 

Efter mordet på Fyssas startades en omfattande utredning kring partiet och dess medlemmar. Utredningen, rapporterar grekiska medier, utgör en grund för rättegången mot 69 Gyllene gryning-medlemmar som startades för fyra år sedan och som fortfarande pågår.