Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Grekiska öbor kan nomineras till Nobels fredspris

En grupp akademiker vill nominera invånarna i den grekiska övärlden till Nobels fredspris. Anledningen är deras insats i flyktingkrisen, skriver The Guardian.

Förra året gjorde 900.000 migranter den riskfyllda resan över Medelhavet. Majoriteten av dem togs emot av invånarna i den grekiska övärlden som hjälpte till att rädda dem ur havets vågor.

Nu förbereder en grupp akademiker vid universiteten i Oxford, Princeton, Harvard, Cornell och Köpenhamn en nominering av invånarna på Lesbos, Kos, Chíos, Samos, Rhodes och Leros till Nobels fredspris.

Gruppen anser att det bör uppmärksammas att invånarna – trots Greklands svåra ekonomiska problem – svarar på flyktingkrisen med ”empati och självuppoffring”. Öbor har öppnat sina hem och tagit hand om sjuka och skadade. I vissa fall har fiskare slutat jobba för att koncentrera sig på att rädda migranter.

Foto:
Flyktingar tas emot på Lesbos. Foto: AP

”På avlägsna grekiska öar har mormödrar sjungit vettskrämda små barn till sömns, medan lärare, pensionärer och studenter i månader har erbjudit mat, skydd, kläder och tröst till flyktingar som har riskerat livet för att fly krig och terror”, skriver kampanjgruppen Avaaz som vid skrivande stund har fått in nästan 290.000 underskrifter på sin hemsida.

Nomineringen ska vara inne senast den 1 februari.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.