Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 21:17 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/grekiskt-flyktinglager-borjar-tommas/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Grekiskt flyktingläger börjar tömmas

Other: Yannis Kolesidis/AP

Grekland har börjat evakuera flyktinglägret vid Idomeni, nära gränsen till Makedonien. Bussar och polisbilar kördes i gryningen in i lägret, för att transportera de boende till flyktingförläggningar i bland annat Thessaloniki. Vid lunchtid rapporteras det att främst barnfamiljer flyttats, och att operationen går smidigt.

Evakueringen av det improviserade tältlägret i Idomeni, på gränsen mellan Grekland och Makedonien, hade vid lunchtid förlöpt utan några större incidenter, rapporterar Reuters.

– Processen går utan problem, sa Giorgos Kyritsis, en regeringstalesman enligt nyhetsbyrån.

Läs också: Omfördelade flyktingar försvinner

Evakueringen, som sker med bussar, beräknas vara klar i slutet av veckan.

Flera medieföretag rapporterar om att kravallpolis sätts in vid evakueringen av lägret. ABC News uppger att det handlar det om fler än 400 poliser. Enligt grekiska myndigheter ska dock inte våld användas.

Samtidigt förhindrades journalister på tisdagsmorgonen från att ta sig in på området. Ett par kilometer ifrån lägret var det stopp, förutom för statliga medier, rapporterade journalister på plats.

”Alla volontärer som är kvar inne i lägret kommer att gripas” twittrade journalisten Marianna Karakoulaki.

Över 8.000 människor har levt under enkla förhållanden i tältlägret efter att Makedonien och andra länder på Balkan stängde sina gränser för migranter och flyktingar. Hjälporganisationer har beskrivit situationen som en humanitär katastrof.

I förra månaden skadades runt 260 människor när makedonisk polis sköt tårgas mot dem i ett försök att hindra dem från att korsa gränsen.

Migranterna i lägret, de flesta från Syrien, Irak och Afghanistan, har vägrat att flytta till bättre förläggningar som grekiska myndigheter erbjudit, eftersom det skulle föra dem längre bort från gränsen, skriver BBC.

På måndagen började polisen också att förflytta de omkring 2.000 migranter som i protest blockerat tågbanan vid gränsen, något som gjort att man fått dirigera om tågtrafiken, enligt BBC.

Protesterna har pågått sedan slutet av mars.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.