Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/grekiskt-nyval-bekraftat/

Världen

Grekiskt nyval bekräftat

Grekiska premiärministern Alexis Tsipras. Foto: Petros Giannakouris/AP

Det blir som väntat nyval i Grekland. Det bekräftades på måndagen sedan landets president accepterat premiärminister Alexis Tsipras begäran om att upplösa parlamentet.

Tsipras aviserade sin avsikt att utlysa nyval redan i slutet av maj, sedan hans vänsterparti Syriza med god marginal sett sig slaget av det konservativa oppositionspartiet Ny demokrati i både lokalval och EU-val.

Regeringens mandatperiod löper inte ut förrän i oktober, men Tsipras säger att en ”utdragen, fyra månaders valkampanj kan hota ekonomins stadiga kurs”. I stället föreslår premiärministern att nyvalet ska hållas den 7 juli.

44-årige Tsipras har lett Greklands regering sedan 2015. Han kandiderade ursprungligen på att stoppa nedskärningar men har själv tvingats acceptera nödlån och åtstramningskrav från EU.

Ämnen i den här artikeln:

Grekland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt