Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/grekland-nynazistiska-ledaren-fornekade-allt-i-rattssalen/

Världen

Nynazistiska ledaren förnekade allt i rättssalen

Nikos Michaloliakos, ledare för nynazistiska Gyllene gryning, framträdde på onsdagen i domstol. Han riskerar 20 års fängelse. Foto: Aris Messins/AFP

Nej, jag är varken nazist eller skyldig till mord. Det sa Nikos Michaloliakos, ledare för nynazistiska partiet Gyllene gryning, inför en domstol i Aten på onsdagen.

Han försvarade samtidigt Hitlerhälsningen som en ”antik grekisk hälsning”.

Kanske var det sista sucken för Europas mest framgångsrika nazistparti i modern tid som hördes i en rättssal i Aten på onsdagseftermiddagen.

Gyllene gryning var under flera år Greklands tredje största parti och samlade i EU-valet 2014 mer än en halv miljon röster. I valet i juli i år petade väljarna partiet ut ur det grekiska parlamentet, och tidigare i höstas tog det bokstavligen ner skylten från sitt högkvarter.

När Michaloliakos nu framträdde i rättssalen fanns ett hundratal anhängare på plats. Utanför domstolsbyggnaden demonstrerade mångdubbelt fler antifascister.

Det finns otaliga bilder på ”führern” Michaloliakos med höjd högerarm framför hakkorsfanor. När jag träffade avhoppade partimedlemmen Ilias Stavrou 2017 sammanfattade han Gyllene grynings ideologi så här:

– Deras förebild är Hitler och deras mål är att upprätta en nazistisk enpartistat.

Så sent som i fjol ställde sig en framträdande partimedlem upp i parlamentet och bad den grekiska militärledningen att fängsla dåvarande premiärministern Alexis Tsipras. Det var i praktiken en uppmaning till statskupp – i ett land som upplevde militärdiktatur så sent som på 1970-talet.

Men när partiledaren skulle försvara sig inför rätten ville han inte kalla sig nazist:

– Jag är nationalist och kommer att förbli nationalist. Nazihälsningen är egentligen en antik grekisk hälsning. Jag behöver inte försvara mina idéer. Jag är stolt över dem.

Rättegången handlar dock inte om vilken etikett man ska sätta på Michaloliakos eller hans parti, utan om våldsbrott. Framför allt om det uppmärksammade knivmordet på den antifascistiske rapparen Pavlos Fyssas i september 2013, men också om andra våldsamma attacker mot invandrare och vänsterfolk.

Processen har pågått i mer än fyra år. Sammanlagt 69 Gyllene gryningmedlemmar och anställda står åtalade för olika grader av medverkan i dessa brott.

I Michaloliakos fall handlar det om ansvar för att ha skapat en kriminell organisation, och för att han genom sitt agerande ska ha gett klartecken för mordet på Fyssas – som utfördes av partimedlemmen Giorgios Roupakias.

Men när Michaloliakos nu som den siste i raden av åtalade talade inför rätten bedyrade han sin oskuld. Han sa att han inte kände Roupakias och hade fördömt mordet ”från första minuten”.

– Jag är oskyldig till det jag anklagas för. Anklagelserna är resultatet av en politisk konspiration mot mig som har pågått i 25 år.

I och med partiledarens framträdande avslutas nu förhören med de åtalade. Såväl åklagare som försvarsadvokater kommer att hålla sina slutanföranden under den närmaste tiden, och domar väntas kring årsskiftet.

Den 61-årige Michaloliakos riskerar att dömas till 20 år i fängelse.

Läs mer:

Gyllene gryning-avhoppare: De vill nog se upplopp och våld 

Nazisterna har ingen plats i ett ”normalt” Grekland