Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 13:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/grekland-pressar-boris-johnson-om-antika-skulpturer/

Världen

Grekland pressar Boris Johnson om antika skulpturer

Parthenonskulpturerna fyller ett helt rum i British Museum – här en del av frisen. Foto: Alex Segre/TT

Är det dags för världens kanske mest kända marmorskulpturer att återvända till Aten efter mer än 200 år i London?

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis utmanar sin kollega Boris Johnson med ett förslag som kan vara svårt att avfärda.

Boris Johnson har kanske större bekymmer i dessa dagar än ett antal 2.400 år gamla grekiska skulpturer – och är ju inte ens säker om han är kvar på sin post om några veckor.

Men om och när Brexitdramatiken lättar har han eller hans efterträdare en delikat fråga att ta ställning till.

Striden om de berömda antika skulpturerna har pågått ända sedan den brittiske diplomaten Lord Elgin lät montera ner dem från Parthenontemplet på Akropolisklippan under 1800-talets första år.

Läs mer: Afrikansk segervittring i striden om det koloniala stöldgodset 

”Stöld och plundring” sa bland andra Elgins samtida, poeten Lord Byron som menade att skulpturerna hör hemma där de skapades av skulptören Fidias på 400-talet före Kristus. Men de ovärderliga konstverken hamnade i stället på British Museum i London där de finns för beskådande än i dag – och allmänt kallas ”The Elgin Marbles”.

Skulpturer från det östra pedimentet, till vänster grekiska guden Dionysos. Foto: Jacob Carter/TT

I det stora Akropolismuseet i Aten, som invigdes 2009, finns ungefär en tredjedel av skulpturerna utställda. Där har luckor demonstrativt lämnats för de verk som saknas, varav större delen alltså finns i London.

För många greker är de bortförda konstverken en nationell tragedi. Och en rad grekiska regeringar har i modern tid krävt att britterna lämnar tillbaka Parthenonskulpturerna. Men British Museum vägrar diskutera saken.

En av mångudinnan Selenes hästar. Foto: Jacob Carter/TT

Nu prövar Kyriakos Mitsotakis, den grekiske premiärministern som tillträdde i somras, en listig ny strategi för att få tillbaka skulpturerna.

I en intervju för brittiska Observer föreslår han ett lånbyte inför firandet av Greklands 200-årsdag som självständig stat 2021: britterna får aldrig tidigare visade arkeologiska fynd från Grekland, mot att ”Elgin-skulpturerna” lånas ut till Aten.

– Jag vill föreslå Boris följande: ”låna ut skulpturerna för en viss tidsperiod, så skickar jag föremål som aldrig tidigare har lämnat Grekland och som kan ställas ut på British Museum”.

Ytterligare en del av frisen – som visar boskap på väg till offerplatsen. Foto: Jacob Carter/TT

Den brittiska regeringen har inte kommenterat Mitsotakis utspel, men en talesperson för British Museum säger till den grekiska tidningen Ta Nea att något lån absolut inte kan komma i fråga såvida Grekland inte erkänner att skulpturerna lagligen tillhör museet.

Vilket naturligtvis vore politiskt självmord för en grekisk regeringschef.

Saken blir än mer generande för britterna eftersom Frankrikes president Emmanuel Macron nyligen ställde sig positiv till ett liknande förslag vid ett möte med Mitsotakis. Han lovade då att utreda om en mindre del av skulpturfrisen som finns på Louvren i Paris kan lånas ut till Aten.

De berömda skulpturerna i marmor skapades på 400-talet före Kristus för Parthenontemplet i Aten, men hamnade till stor del i London. Foto: Petros Giannakouris/AP

Boris Johnson är väl bekant med Parthenonskulpturerna. Som ung student på 80-talet och ordförande i debattklubben Oxford Union diskuterade han frågan med Greklands dåvarande kulturminister Melina Mercouri. Han har omfattande klassisk bildning och brukar skryta om att han kan recitera de första 100 raderna i Homeros ”Iliaden” utantill på gammalgrekiska.

Mitsotakis talar om ett lån, men målet är förstås att skulpturerna hamnar i Aten för gott.

– Våra krav ligger kvar. Jag tycker inte att britterna ska föra en kamp de kommer att förlora.