Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Grekland stänger läger och flyttar migranter

Hungerstrejkande flyktingar i Aten.
Hungerstrejkande flyktingar i Aten. Other: Louisa Gouliamaki/AFP

Under helgen väntas flera tillfälliga flyktingläger i Grekland slå igen. De asylsökande och andra migranter ska flyttas till bättre bostäder i Aten och andra städer. Myndigheterna bereder sig på en ny fas i migrationshanteringen.

Hittills i år har åtta grekiska läger för flyktingar och andra migranter stängts, och under november månads lopp väntas ytterligare fem läger i norra Grekland bomma igen, bland dem Derveni nära Thessaloniki.

Derveni är det enda lägret på fastlandet där flyktingarna ännu bor i tält. I slutet av augusti protesterade en grupp migranter i lägret mot levnadsvillkoren.

Stängningarna är ett tecken på en övergång till en ny fas i den dramatiska migrationssituation Grekland hamnade i under den stora flyktingvågen 2015–2016.

De grekiska myndigheterna börjar nu ställa in sig på att de runt 50.000 asylsökande och andra migranter som fortfarande finns kvar i landet kommer att stanna i flera år till, snarare än månader, eller bli greker.

Vägen vidare norrut i EU, genom Balkan, är stängd. Och i öster stoppar Turkiet nya flyktingbåtar, i enlighet med en uppgörelse med EU, varför strömmen av nya migranter till den grekiska övärlden krympt till en rännil.

Den amerikanska volontären Lisa Campbell drog i gång en frivilligorganisation för flyktinghjälp, ”Do Your Part”, på ön Lesbos för 18 månader sedan.

Hon gillar inte myndigheternas beslut att stänga de tillfälliga lägren, men hon kommer att stanna kvar i Grekland och öppna ett center för integration utanför Aten.

I en intervju med Euronews har hon ett centralt budskap till de greker på fastlandet som nu kommer att få närmare kontakt med migranterna: Var inte rädda.

– Minska byråkratin, behandla dem som människor. Jag inser att de är många, men var och en är en individ. Lär känna dem, ta reda på vilka de är, sluta vara så rädda för de här människorna. Det gäller för hela Europa.

Många volontärer och andra som arbetat med att hantera flyktingströmmen till Grekland de senaste åren har blivit vänner för livet med migranterna, berättar Euronews korrespondent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.