Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/greta-inspirerade-klimatdemonstrationer-vantas-i-over-1500-stader/

Världen

Greta-inspirerade klimatdemonstrationer väntas i över 1.500 städer

02:12. Greta Thunberg har byggt en global klimatrörelse.

Skolstrejker för klimatet, inspirerade av miljöaktivisten Greta Thunberg, väntas äga rum i över 1.500 städer i över hundra länder under fredagen. Klimatstrejken är den andra större av sin typ sedan den första den 30 november 2018.

Rätta artikel

Under torsdagseftermiddagen listade webbsidan Fridaysforfuture, som samlar den rörelse som 16-åriga Greta Thunberg lade grunden för i augusti 2018, ungefär 1.600 planerade klimatstrejker som planeras äga rum under fredagen den 15 mars. Demonstrationerna väntas äga rum i över 100 länder från kanadensiska Inuvik till Rio Gallegos i Argentina. 

Tillväxten har varit stor, när DN tidigare i mars kartlade de planerade strejkerna uppgick siffran till drygt 700 strejker i 60 länder. Kanske något förvånande är det inte i Sverige som de flesta strejkerna anordnas, 197 planeras i Tyskland och 210 i Frankrike. I Sverige förbereds manifestationer i 114 städer, från Gällivare i norr till Trelleborg i söder.

Manifestationerna, som tar sig formen av en skolstrejk, är inte okontroversiella. Bland annat Stockholms grundskolor har gått ut med att den som vill delta i manifestationerna måste ansöka om ledighet.

– Det är positivt att ungdomarna engagerar sig i en viktig fråga, det bådar gott för framtiden, men fredag är en ordinarie skoldag, säger Lee Orberson, grundskolechef i Stockholms stad, till DN under onsdagen

En majoritet av demonstrationerna äger rum i Europa, men en titt på kartan visar att skolstrejkerna kommer att äga rum på alla jordens kontinenter förutom Antarktis. Bland annat på Mauritius, i Uzbekistan och på Vanuatu planeras demonstrationer under fredagen.
Syftet med demonstrationerna är att lyfta klimatfrågan som man menar att vuxenvärlden inte har tagit på allvar. De exakta målen formuleras något olika beroende på var och av vilka strejkerna arrangeras. Greta Thunberg själv, som är inspirationen till de världsomfattande demonstrationerna, har bland annat krävt av EU att m inska sina utsläpp med 80 procent till 2030. Gemensamt är dock ett krav om att det så kallade Parisavtalet som undertecknades 2015 ska följas. Till DN har Greta Thunberg sagt att hon inte sitter inne med lösningarna, utan att det viktiga är att få politikerna att följa uppsatta klimatmål.

Läs också: Greta Thunberg inför klimatstrejken: ”Det blir ett improviserat tal”