Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 22:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/greta-thunberg-om-miljondemonstrationerna-hor-de-oss-nu/

Världen

Greta Thunberg om miljondemonstrationerna: Hör de oss nu?

Foto: Lev Radin

På tusentals platser i omkring 150 länder samlades miljontals människor på fredagen för att gemensamt strejka mot klimatkrisen. ”Tror ni de hör oss nu?” frågade Greta Thunberg i sitt tal till den stora folkmassan i New York. 

Den utlysta globala klimatstrejken väckte gigantiskt intresse under gårdagen och ska återkomma även nästa fredag. På en världskarta har en paraplyorganisation pekat ut alla evenemang och när även en forskargrupp på Antarktis deltog innebar det att världens samtliga sju kontinenter omfattades.

Rörelsens huvudfigur Greta Thunberg talade i Battery Park och upprepade sin paroll om att det inte är någon idé att gå i skolan om det ändå inte finns en framtid. 

– Överallt där jag har varit har situationen varit likadan, sade Greta Thunberg till demonstranterna och riktade skarp kritik mot makthavarna:

– Antalet politiker och kändisar som vill ta selfies med oss är samma, de tomma löftena är likadana. Lögnerna och oförmågan att agera likaså.

Arrangörerna uppskattade folkmassan till 250.000 personer, medan borgmästarens kontor angav drygt 60.000.

Totalt har närmare 4.500 strejker utannonserats, varav drygt 3.700 hölls i går. Generellt är kravet att stoppa eller åtminstone rejält bromsa bruket av fossila bränslen, men på många håll var demonstranterna mer specifika i sina krav.

I bangladeshiska Sundarban protesterade invånare mot att en kolanläggning är under uppförande och i Bangkok överlämnade demonstranterna ett brev till miljödepartementet, som svarade med att man avser förbjuda plastpåsar nästa år. Kolindustrin var måltavla även i länder som Brasilien, Chile, Filippinerna, Senegal och Elfenbenskusten.

Bild 1 av 2 Fridays for Futures manifestation i tyska München.
Foto: Christof Stache/AFP
Bild 2 av 2 Klimatdemonstrant i São Paulo, Brasilien, med skylt på svenska.
Foto: Cris Faga

Med strejkrörelsens ursprung i Greta Thunbergs skolk framför riksdagshuset den 20 augusti förra året har demonstranterna i huvudsak bestått av barn och unga och på många håll, exempelvis just New York, har myndigheter godkänt att eleverna ger uttryck för sina protester i stället för att vara i skolan. Men allt fler vuxna och företag har anslutit i organisationer som American Sustainable Business Council och 350.

Tusentals anställda på många it-jättar som Amazon, Facebook, Google, Microsoft och Twitter deldog i fredagens demonstrationer i ett tjugotal länder. Tusentals sajter världen över valde att färga skärmen i symbolfärgen grönt och verksamheter som glasstillverkaren Ben & Jerry’s, kosmetikabolaget Lush och klädföretaget Patagonia stängde sina butiker, även online.

I dag, lördag, inleds FN:s Climate Action Summit 2019 i New York och det avslutas med måndagens toppmöte med många regerings- och statschefer på plats. Generalsekreterare Antonio Guterres har efterlyst konkreta planer för att minska utsläppen av växthusgaser med 45 procent under nästa årtionde och landa i ett netto på noll utsläpp år 2050. 

Arrangemanget i New York är det sista inför FN:s stora klimatkonferens COP 25 som hålls i Santiago, Chile, under de två första veckorna av december.