Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-06 13:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/greta-thunberg-valet-av-trump-vandpunkt-for-klimatrorelsen/

1 min 20 sek. ”Jag säger att vi måste lyssna på forskningen. Att vi måste bry oss om framtiden” – är Greta ute på en mission för vetenskapen?
VÄRLDEN

Greta Thunberg: Valet av Trump en vändpunkt för klimatrörelsen

Hur är det att gång på gång lyfta vetenskapen i ett land där presidenten förnekar den?

DN:s Alexandra Urisman Otto och Roger Turesson har under veckan rest med klimataktivisten Greta Thunberg genom fyra av USA:s delstater.

– Jag tror att man kommer se valet av Trump som en vändpunkt för klimatrörelsen, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis fram till valet!

Alla artiklar gratis fram till 11 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 13 När de svarta korna väller ut över vägen vill Greta Thunberg först inte gå ut och titta. Hon sitter kvar, säkerhetsbältet på. ”Korna kan bli stressade, det kan ta längre tid för dem att komma över”, säger hon. Efter ett tag går hon ut men håller sig på avstånd.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 13 Greta Thunberg deltar i flera evenemang i South och North Dakota tillsammans med Tokata Iron Eyes, också hon en 16-årig aktivist. Tokata var en av de mest drivande unga i protesterna mot oljeledningen Dakota Access Pipeline.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 13 Greta Thunberg besöker Sitting Bull College visitor center under sin resa genom USA. Var hon än går blir hon igenkänd.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 13 På huvudgatan i staden Custer passerar Greta Thunberg en butik säljer skinn och uppstoppade djur.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 13 Långa tåg med kol rullar genom landskapet i Nebraska. Fossila bränslen ökar fortfarande kraftigt i världen, trots vetskapen att de orsakar global uppvärmning.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 13 Det märks att motståndet mot fakta om klimatkrisen är starkare i USA än Europa, säger Greta Thunberg. ”Man ser det tydligare. Det är fler som säger saker som ’Jag håller inte med Greta i allt’. Håller med om vad?”
Foto: Roger Turesson
Bild 7 av 13 Greta Thunberg anländer i segelbåt till New York den 28 augusti. På seglen orden hon upprepar gång på gång: Ena er bakom vetenskapen.
Foto: Craig Ruttle/AP
Bild 8 av 13 Greta Thunberg porträtteras av Shane Balkowitsch under resa genom USA. Bilden ska Shane erbjuda till Smithsonian Institution.
Foto: Roger Turesson
Bild 9 av 13 Åker runt i USA – i Arnold Schwarzeneggers elbil. Greta Thunberg har fått låna bilen av den före detta guvernören för att kunna resa klimatsmart.
Foto: Roger Turesson
Bild 10 av 13 Stockholm, november 2018. Greta Thunberg som ännu inte blivit ett känt namn i världen umgås med hunden Moses.
Foto: Roger Turesson
Bild 11 av 13 Greta Thunberg eskorteras av en polis efter sitt framträdande på Standing Rock community school.
Foto: Roger Turesson
Bild 12 av 13 ”Antingen så lyssnar vi och står bakom forskningen eller så gör vi det inte. Antingen står vi bakom IPCC och Parisavtalet, eller så gör vi det inte”, säger Greta Thunberg.
Foto: Roger Turesson
Bild 13 av 13 Tyskland, mars 2019. Greta Thunberg pustar ut på hemresan från efter strejker i Antwerpen och Hamburg där hon hållit tal och haft presskonferenser med lokal och internationell media.
Foto: Roger Turesson