Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-11 10:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/greta-thunberg-valet-av-trump-vandpunkt-for-klimatrorelsen/

01:20. ”Jag säger att vi måste lyssna på forskningen. Att vi måste bry oss om framtiden” – är Greta ute på en mission för vetenskapen?
VÄRLDEN

Greta Thunberg: Valet av Trump en vändpunkt för klimatrörelsen

Hur är det att gång på gång lyfta vetenskapen i ett land där presidenten förnekar den?

DN:s Alexandra Urisman Otto och Roger Turesson har under veckan rest med klimataktivisten Greta Thunberg genom fyra av USA:s delstater.

– Jag tror att man kommer se valet av Trump som en vändpunkt för klimatrörelsen, säger hon.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 13 När de svarta korna väller ut över vägen vill Greta Thunberg först inte gå ut och titta. Hon sitter kvar, säkerhetsbältet på. ”Korna kan bli stressade, det kan ta längre tid för dem att komma över”, säger hon. Efter ett tag går hon ut men håller sig på avstånd.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 13 Greta Thunberg deltar i flera evenemang i South och North Dakota tillsammans med Tokata Iron Eyes, också hon en 16-årig aktivist. Tokata var en av de mest drivande unga i protesterna mot oljeledningen Dakota Access Pipeline.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 13 Greta Thunberg besöker Sitting Bull College visitor center under sin resa genom USA. Var hon än går blir hon igenkänd.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 13 På huvudgatan i staden Custer passerar Greta Thunberg en butik säljer skinn och uppstoppade djur.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 13 Långa tåg med kol rullar genom landskapet i Nebraska. Fossila bränslen ökar fortfarande kraftigt i världen, trots vetskapen att de orsakar global uppvärmning.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 13 Det märks att motståndet mot fakta om klimatkrisen är starkare i USA än Europa, säger Greta Thunberg. ”Man ser det tydligare. Det är fler som säger saker som ’Jag håller inte med Greta i allt’. Håller med om vad?”
Foto: Roger Turesson
Bild 7 av 13 Greta Thunberg anländer i segelbåt till New York den 28 augusti. På seglen orden hon upprepar gång på gång: Ena er bakom vetenskapen.
Foto: Craig Ruttle/AP
Bild 8 av 13 Greta Thunberg porträtteras av Shane Balkowitsch under resa genom USA. Bilden ska Shane erbjuda till Smithsonian Institution.
Foto: Roger Turesson
Bild 9 av 13 Åker runt i USA – i Arnold Schwarzeneggers elbil. Greta Thunberg har fått låna bilen av den före detta guvernören för att kunna resa klimatsmart.
Foto: Roger Turesson
Bild 10 av 13 Stockholm, november 2018. Greta Thunberg som ännu inte blivit ett känt namn i världen umgås med hunden Moses.
Foto: Roger Turesson
Bild 11 av 13 Greta Thunberg eskorteras av en polis efter sitt framträdande på Standing Rock community school.
Foto: Roger Turesson
Bild 12 av 13 ”Antingen så lyssnar vi och står bakom forskningen eller så gör vi det inte. Antingen står vi bakom IPCC och Parisavtalet, eller så gör vi det inte”, säger Greta Thunberg.
Foto: Roger Turesson
Bild 13 av 13 Tyskland, mars 2019. Greta Thunberg pustar ut på hemresan från efter strejker i Antwerpen och Hamburg där hon hållit tal och haft presskonferenser med lokal och internationell media.
Foto: Roger Turesson