Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Grexit – ett drama i tre akter

Foto: Marko Djurica/Reuters

Söndagens val kan leda till att landet lämnar euron, vilket kastar ut EU i en djup kris.

Hur det grekiska dramat slutar vet ingen än, men DN ger dig pjäsen i sammandrag.

Prolog: Valet

Vänsterpartiet Syriza ser ut att bli största parti och partiledaren, Alexis Tsipras höll sitt avslutande valmöte i torsdags kväll. Han upprepade vallöftena, bland annat att hälften av Greklands gigantiska statsskuld ska skrivas av och att åtstramningarnas tid är förbi.

– På måndag upphör den nationella förnedringen. Vi kommer inte längre ta order från utlandet, sade Tspiras (bilden nedan) till jublande anhängare.

1. Regeringsbildningen

Även om Syriza vinner får partiet knappast egen majoritet. Vem ska partiet regera med? Det gamla socialistpartiet Pasok, belastat av korruption och ansvarigt för åtstramningspolitiken? Eller kanske pinfärska Rörelsen för Demokratiska socialister, ett utbrytarparti från Pasok? Eller EU-vänliga centerpartiet To Potami (Floden)? Svaret på frågan kan ge en vink om vilka vallöften som Syriza måste backa från.

2. Förhandlingen

Grekland har fått en förlängning av sitt stödpaket, med hundratals miljarder i nödlån, till den 28 februari. Den nya regeringen vill omförhandla villkoren med trojkan – EU-kommissionen, den europeiska centralbanken (ECB) och den internationella valutafonden (IMF) – som representerar de internationella långivarna.

Det blir en mycket svår förhandling. Någon form av lättnad – förlängd löptid för lånen eller möjligen räntebefrielse under ett antal år – är sannolik. Men trojkan kommer att kräva att de åtaganden som Grekland lovat också fullföljs. Och det är just den typen av åtaganden som Syriza vill skrota.

Skulle dock Grekland få betydande lättnader kommer andra rörelser i andra krisländer sannolikt att ställa liknande krav, som till exempel Beppo Grillos Femstjärnerörelse i Italien. Det vill inte trojkan.

3. Sammanbrottet

Misslyckas förhandlingen går EU in på okänd mark. En sannolik följd dock är att Grekland ställer in betalningarna och att landet lämnar euron, en ”Grexit”.

Det i sin tur leder till en kraftig devalvering; den nygamla valutan, drachman, kommer att rasa i värde, nästan oavsett vilken kurs som sätts från början. Även om det kan gynna grekisk ekonomi på sikt, väntar ytterligare svåra tider med inflation och krympande värde på besparingar. Och vad händer med de lån i euro som grekerna har?

De politiska följderna blir svåröverskådliga. Kommer andra krisdrabbade länder att följa det grekiska exemplet?

Epilog: Hur trovärdig är pjäsen och en grexit?

En majoritet av grekerna vill vara kvar, liksom Syriza. Men de obesvarade frågorna är hur stor kompromissviljan är hos både Syriza och trojkan – och hur långt parterna vågar gå!

En sak är dock säker: Det finns ingen snabb, enkel väg ut ur krisen. Hur pjäsen än slutar återstår åratal av umbäranden för grekerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.