Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Gripen i Bryssel delaktig i al-Qaidaattentat 2001

Den man som använde ett barn och en kvinna som mänskliga sköldar när han skulle gripas vid en spårvagnshållplats i Bryssel i fredags var medlem i en belgisk terroristcell, och ska också tidigare ha dömts för medhjälp till ett al-Qaidaattentat i Afghanistan 2001, två dagar före 11 septemberattackerna.

Mannen sköts i benet av en av polisens skarpskyttar och hans gisslan kunde sätta sig i säkerhet.

Foto: Sudpresse via AP

Mannen grips på spårvagnshållplatsen efter att ha skjutits i benet. Foto: Sudpresse via AP

Mannen, som av belgisk polis namngavs som Abderamane A, anklagas för att vara hjärnan bakom en planerad attack i Argenteuil i Frankrike, och knyts därmed samman med två andra gripna, ”Rabah N” och Reda Kriket.

Abderamane A är, enligt franska och belgiska medier, tidigare dömd för medhjälp till ett terroristattentat i Afghanistan. De namnger honom som Abderamane Ameroud och skriver att han är ett välkänt namn för franska underrättelsetjänster.

Abderamane Ameroud dömdes 2005 av en fransk domstol till sju års fängelse för medhjälp till mordet på den afghanske politikern och krigsherren Ahmad Shah Massoud två dagar före 11 septemberattackerna 2001.

Massoud dödades i en al-Qaidaattack, ett självmordsattentat av två personer som utgavs sig för att vara tunisiska journalister.

Massoud var en ledande motståndsman under Sovjets ockupation av Afghanistan. 1992 intog hans rebellstyrkor huvudstaden Kabul och han var en tid försvarsminister i den mujahedinregering som upprättades. När talibanerna tog kontroll över Afghanistan fick Massoud en framträdande roll som ledare för motståndet mot talibanregimen, och ledde den grupp som kallades Norra alliansen.

I ett tal i Europaparlamentet på våren 2001 varnade Massoud Europa och USA för att talibanregimen och al-Qaida hade täta kontakter och att ett stort terrorattentat planerades.

Två dagar före terrorattackerna mot World Trade Center i New York och försvarshögkvarteret Pentagon i Washington DC mördades Massoud.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.