Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Gripna i Aten saknar koppling till terrordåd i Belgien

Belgisk polis patrullerar utanför det hus i Verviers där skottlossning följde på polisens tillslag i torsdags mot den misstänkta terroristcellen.
Belgisk polis patrullerar utanför det hus i Verviers där skottlossning följde på polisens tillslag i torsdags mot den misstänkta terroristcellen. Foto: Anders Hansson

De fyra personer som gripits i Aten har ingen koppling till det terrordåd som planerades av en grupp jihadister i Belgien, enligt belgiska åklagarmyndigheten. ”Dessa människor har ingenting med det belgiska ärendet att göra”, säger talespersonen Eric Van der Sypt enligt Ritzau, som citerar den tyska nyhetsbyrån DPA.

Medieuppgifter gjorde under lördagen gällande att det bland de gripna skulle finnas en man som ”överensstämmer med beskrivningen” av den misstänkta samordnaren och finansiären av gruppen.

I torsdags sköts två män ihjäl och en greps under en räd i staden i Verviers i östra Belgien. Enligt myndigheterna tillhörde männen en cell som planerade en storskalig terrorattack riktad mot den belgiska polisen. Sedan dess har drygt ett tjugotal människor gripits runtom i Europa i räder mot misstänkta terrorister.

På torsdag ska Storbritanniens och USA:s utrikesministrar stå värd för ett möte i London med koalitionen för kampen mot Islamiska staten (IS). En av huvudpunkterna på mötet blir frågan om hur hemvändande islamistiska krigare ska hanteras, skriver Daily Telegraph.

Rättelse 2015-01-18 00:42
De tidigare uppgifterna från belgisk press, om ett samband mellan de gripna i Aten och Belgien, har visat sig felaktiga.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.