Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Grizzlybjörn dödade vandrare

Foto: James Peaco/AP, Becky Buhrer/AP
En grizzlybjörn i Denali nationalpark i Alaska, USA, attackerade och dödade på fredagen en man, bekräftar nationalparken på sin hemsida.

Mannen, som vandrade ensam, dödades förmodligen intill Toklat-floden i nationalparken och blev sedan släpad till en mer avskild plats, skriver nationalparken på sin hemsida.

Det tragiska händelsen uppmärksammades på fredagseftermiddagen efter att tre vandrare hittat en övergiven ryggsäck, sönderslitna kläder och blodspår vid floden. De tog sig snabbt tillbaka till en närliggande rastplats där de meddelade nationalparkens personal om sina fynd och med hjälp av helikopter kunde man på kvällen hitta mannens kvarlevor.

En digitalkamera som hittades nära mannens ryggsäck visar att han fotograferade en björn i mer än åtta minuter och mannen verkar ha varit bara ett 50-tal meter ifrån djuret innan det gick till attack, skriver Reuters.

Parkreglerna säger att besökare inte ska vara närmare än 275 meter ifrån björnarna.

Det här är första gången sedan parken invigdes 1917 som en dödlig björnattack inträffar och den har nu stängts av tillsvidare. Enligt hemsidan måste alla besökare av parken genomgå en utbildning i hur man ska agera i närheten av grizzlybjörnar innan man tillåts komma in.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.