Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/grona-raknar-med-okat-inflytande-efter-eu-valet/

Världen

Gröna räknar med ökat inflytande efter EU-valet

Tyska Ska Keller är gröna partiernas toppkandidat att bli ordförande för EU-kommissionen efter Europavalet. Foto: Pia Gripenberg

BONN. Europas gröna parlamentariker hoppas på Greta Thunberg-effekten i valet.

– De unga som manifesterar för klimatet har föräldrar samt mor- och farföräldrar som också oroar sig för vart världen är på väg, säger tyska Ska Keller, toppkandidat för de gröna partierna i EU-valet.

Hon räknar med ökat inflytande och därmed skarpare miljöpolitik.

EU-valet 2019

Skolungdomarna som kräver krafttag från politikerna för att bekämpa klimatförändringarna påverkar valdebatten i framför allt norra och västra Europa. Det återspeglas i opinionssiffrorna i flera länder, även om svenska Miljöpartiet får svårt att upprepa framgången från Europavalet 2014.

Den gröna gruppen i Europaparlamentet väntas växa främst tack vare fina opinionssiffror i Tyskland och Benelux.

– Vi är det enda trovärdiga alternativet i klimatdebatten. Den handlar inte om vad man ska göra eller inte, utan om hur allvarlig krisen är. Andra partiers förslag är inte tillräckliga eller är för saktfärdiga, säger Ska Keller när DN träffar henne på Grönas partikontor i Bonn, Beethovens födelsestad och regeringens säte när staten hette Västtyskland.

Här ska Ska Keller, född i gamla Östtyskland, hålla torgmöte om en stund. ”Det blir inga långa tal som folk somnar till”, säger Ska Keller med ett snett leende. I stället får väljarna ställa frågor till henne om vad de vill. 

Drygt 50 personer dyker upp på torget och under en timme får hon svara på allt från EU:s migrationsavtal med Turkiet (gillar hon inte) till en fråga som storleken på barngrupperna i förskolan, som EU inte har något som helst med att göra.

Mycket talar för att det Europaparlament som väljs om några dagar blir en mer splittrad församling. De två stora grupperna, kristdemokrater respektive socialdemokrater, tappar väljare och får inte längre tillsammans en majoritet. Därmed får andra partigrupper, som den gröna, mer inflytande.

De europeiska partigrupperna har utsett varsin toppkandidat (Spitzenkandidat) för att ta över posten som ordförande för EU-kommissionen (se faktaruta intill). Ska Keller är de gröna partiernas kandidat. Kampen om ordförandeposten står ändå främst mellan företrädarna för de två största partigrupperna – tyska kristdemokraten Manfred Weber och nederländska socialdemokraten Frans Timmermans.

– Vi kommer bara att stödja den som tar konkreta steg för att bekämpa klimatkrisen, som arbetar för ökad biologisk mångfald, för jämställdhet och andra frågor som är viktiga för oss, säger Ska Keller.

De är knappast kända för att vara klimatkämpar

Timmermans har talat om en progressiv allians av socialdemokrater, gröna och vänster. Vad anser du om den?

– Han har talat i medierna om det, men inte med oss. Visst, ser man på olika frågor ligger vi nära socialdemokraterna. Fast de är knappast kända för att vara klimatkämpar, säger Ska Keller.

Enligt prognosen blir hon en av 17 gröna parlamentariker som väljs i Tyskland, som dominerar partigruppen. Från Öst- och Sydeuropa väljs knappt någon alls.

– Vi ser att en förändring är på gång där. Luftföroreningarna är en av de hetaste frågorna i Polen, i Bulgarien var det en stor folkrörelse för att skydda ett naturreservat och klimatmarschen i Rom var en av de största i Europa.

Grönas europeiska toppkandidat, Ska Keller, från Tyskland. Foto: Paul Zinken/TT

Hon ser det främst som en tidsfråga innan gröna politiker röstas in även från dessa länder.

– Det tar lång tid att etablera ett parti. I Polen grundades partiet 2004 och i senaste lokalvalet ställde vi upp med kandidater i alla valkretsar. Det är ett stort genombrott, säger hon.

Ska Keller konstaterar också att skolungdomarnas demonstrationer och strejker lyft klimatfrågan ytterligare i den politiska debatten.

– De unga som manifesterar för klimatet har föräldrar samt mor- och farföräldrar som också oroar sig för vart världen är på väg. De vill se en framtid där deras barn kan blomstra. Därför växer vi i opinionen, säger hon.

Macron gjorde allting fel

Samtidigt finns det de som anser att de gröna är ett parti mest för väljare med goda inkomster, som klarar höjda klimatskatter. Franska Gula västarna kan ses som ett uttryck för en sådan motrörelse. De drog i gång sina protester efter att Emmanuel Macron beslutat om höjd bensinskatt.

– Macron gjorde allting fel. Först slopade han skatten för de superrika, sedan talade han om att införa en bränsleskatt som särskilt skulle slå mot dem med låga inkomster.

Ska Keller framhåller att klimat och sociala frågor måste gå hand i hand.

– Det är oftast de med låga inkomster som drabbas hårdast av miljöproblem. De har inget vackert hus på landet, utan lever trångt i städer med dålig luft på grund av all trafik.

Hon propagerar för hållbara transporter, mer kollektivtrafik, utbyggt järnvägsnät, att flygbränsle beskattas med mera.

Och för dem som bor i glesbygd och måste ha bil?

– Där måste staterna se till att infrastrukturen för elbilar byggs ut. Det är även viktigt att bilindustrin bygger elbilar som fler har råd med.

Läs mer: Därför kan det bli svårare att styra EU efter valet