Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 19:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/gruvbolaget-kande-till-dammens-brister-manader-innan-olyckan/

Världen

Gruvbolaget kände till dammens brister månader innan olyckan

01:06. Uppåt 300 personer saknas efter en svår dammolycka vid en gruva i Brasilien. "Det är en mänsklig tragedi", säger gruvbolagets vd Fabio Schvartsman.

Det brasilianska gruvbolaget visste om att deras damm hade förhöjd risk att brista flera månader innan olyckan var ett faktum. Det visar ett internt dokument som Reuters tagit del av

Fredrik Tano
Rätta artikel

165 människor har hittills bekräftats döda sedan gruvdammen i Brumadinho brast den 25 januari, och svepte med sig hundratals människor i lerfloden som följde. Den rapport som Reuters har tagit del av är daterad till den 3 oktober 2018, och innehåller interna dokument från dammens ägare, världens största järnmalmsbolag Vale SA.

Dokumentet visar att företaget klassar dammens årliga risk att brista som en på 5.000, vilket är två gånger mer än den vad den maximala gränsen tillåter enligt deras egen säkerhetspolicy. 

– Det är inte bra, speciellt när du tänker på att det här är tänkt att vara långsiktigt hållbara strukturer, säger geofysikern och dammexperten David Chambers till Reuters.

Helikoptrar i färd med att släppa ut tusentals blommor för att hedra offren efter dammkatastrofen. Foto: Andre Penner/AP

Vale har ännu inte kommenterat uppgifterna. De har tidigare hänvisat till en oberoende inspektion från förra året som förklarade dammen säker, en inspektion som det enligt Reuters nu bör resas ytterligare frågetecken kring.

Rapporten klassar in dammen i ”uppmärksamhetszonen”, och menar att det är nödvändigt att ”alla förebyggande och begränsande åtgärder tillämpas”. Den märktes även för avveckling. 

Foto: Andre Penner/AP

Vale skriver även att en olycka skulle kunna kosta företaget 1,5 miljarder dollar och kosta mer än hundra människor livet.  Den mest troliga orsaken till en eventuell kollaps sades i rapporten vara innanvändig erosion och ”förvätskning”, en process där solitt material som exempelvis sand förlorar styrka och istället får egenskaper som mer liknar vätska.

Vad som orsakade olyckan i Brumadinho är ännu inte fastställt, men en statlig tjänsteman har tidigare uppgett för Reuters att alla tecken pekar på förvätskning.

Olyckan var den dödligaste gruvolyckan någonsin i Brasilien och den andra på drygt tre år för det kritiserade bolaget Vale. I slutet av 2015 dog 19 personer när en damm brast i staden Mariana.

I rapporten som Reuters tagit del av var nio andra av företagets 57 inspekterade dammar också placerade i ”uppmärksamhetszonen”.

Vale har sagt att de ska investera omkring 3,7 miljarder kronor för att minska användningen av de typer av dammar som lagrar lerigt gruvavfall.

Läs mer:

AP-fondernas etikråd: Obefintligt förtroende för gruvbolaget

Dammkatastrofen: Gruvbolagets tillgångar fryses

Experter om dödliga dammolyckan: För hög vattennivå