Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/guaido-ater-stoppad-av-soldater-utanfor-nationalforsamlingen/

Världen

Guaidó tog sig in i nationalförsamlingen för att sväras in

Juan Guaidó innan han stoppades utanför nationalförsamlingen. Foto: Yuri Cortez/AFP

Venezuelas oppositionsledare och interimspresident Juan Guaidó stoppades på tisdagen åter från att komma in i landets nationalförsamling. När han till slut lyckades ta sig in kunde han sväras in som talman.

I söndags stoppades Juan Guaidó och andra inom oppositionen när Guaidó skulle väljas om som talman i nationalförsamlingen. Beväpnade soldater bildade då en mur framför ingången till nationalförsamlingen.

När han återvände vid 10.20-tiden på tisdagsmorgonen lokal tid upprepades det hela.

Sedan Guaidó inte lyckats ta sig in började han och de övriga parlamentarikerna från oppositionen att sjunga nationalsången, skriver den oppositionsvänliga tidningen El Nacional.

– Det är inte militären som bestämmer vem som är parlamentsledamot eller inte, det är folket i Venezuela, sa Guaidó medan han konfronterade soldaterna.

Men efter 30 minuter lyckades Guaidó och hans anhängare till slut ta sig förbi soldaterna och in i nationalförsamlingen. Enligt nyhetsbyrån AFP svors han där in som ny talman. Enligt BBC hade då de regeringsvänliga ledamöterna lämnat byggnaden.

Samtidigt angrep grupper av människor journalister som befann sig utanför nationalförsamlingen.

Guaidó har kallat militärens ingripande i helgen för ”inte bara en kupp, utan en kupp mot Venezuela” samtidigt som han uppmanade militären att försvara konstitutionen och sluta stödja regimen.

Under tisdagen bad Guaidó också Venezuelas försvarsminister att förklara militärens aktioner mot politikerna under de senaste dagarna.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo gratulerade på tisdagen Guaidó till att ha återvalts.