Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 21:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/guaido-begar-hjalp-av-usas-militar-i-venezuelakrisen/

Världen

Guaidó vill ha hjälp av USA:s militär i Venezuelakrisen

Bild 1 av 2 Venezuelas självutnämnde president Juan Guaidó talade inför sina supportrar i Caracas på lördagen.
Foto: Marvin Recinos/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Ariana Cubillos/AP

Venezuelas oppositionsledare och självutnämnde president Juan Guaidó söker nu hjälp från den amerikanska militären för att hitta en lösning på krisen i Venezuela.

Rätta artikel

Det var i ett uttalande på lördagen som Juan Guaidó bekräftade att han gett sin ambassadör i Washington, Carlos Vecchio, i uppdrag att möta den som ansvarar för USA:s militära insatser i Latinamerika, United States Southern Command, amiral Craig Faller. Det skriver nyhetsbyråerna Bloomberg och Reuters.

Uttalandet gjordes i samband med ett möte i Venezuelas huvudstad Caracas där Guaidó mötte supportrar.

I torsdags publicerade Southern Command ett inlägg på sitt Twitter att man var berett att diskutera ”hur vi kan vara ett stöd i den framtida roll” som Venezuelas försvarsmakt kommer att ha om man får frågan av Guaidó.

I inlägget skriver den amerikanska militären också att man ser fram emot att diskutera hur man ska kunna ge sitt stöd till de militära ledare i Venezuela ”som tar det rätta beslutet och sätter det venezuelanska folket först och återupprättar konstitutionen”. 

Guaidó sa i en intervju med den italienska tidningen La Stampa den gångna veckan att han ”sannolikt” skulle acceptera en amerikansk militär intervention om USA skulle föreslå en sådan.

Där har Guaidó ett svagt internationellt stöd och såväl EU som de flesta länderna i Latinamerika har uttalat sig mot alla former av militärt ingripande.

Guaidós framstöt ska ses i ljuset av de senaste veckornas misslyckade försök att genom ett folkligt uppror störta den sittande presidenten Nicolas Maduró.

Samtidigt pågår försök att lösa krisen med diplomatiska medel. Enligt Guaidó ska Kina nu ha sagt sig vara berett att gå med i den grupp av länder som arbetar för en sådan lösning på krisen i Venezuela. 

Läs mer: Venezuelanska politiker söker skydd på ambassader

Läs mer: Venezuelas vice talman gripen av säkerhetspolis

https://twitter.com/Southcom/status/1126567827819962370