Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/guaido-lovar-att-oppna-korridor-for-nodhjalp/

Världen

Guaidó lovar att öppna korridor för nödhjälp

Bild 1 av 5 Interimspresident Juan Guaidó.
Foto: Yuri Cortez/AFP
Bild 2 av 5 Poliser vid USA:s nödhjälp som fastnat i Colombia på väg till Venezuela.
Foto: Raul Arboleda/AFP
Bild 3 av 5 Tiotusentals venezuelaner korsar dagligen gränsen till Colombia för att köpa mat och mediciner.
Foto: Schneyder Mendoza/AFP
Bild 4 av 5 En man säljer potatis i Cucuta Colombia.
Foto: Schneyder Mendoza/AFP
Bild 5 av 5 President Nicolas Maduro .
Foto: Juan Barreto/AFP

Venezuelas självutnämnda interimspresident Juan Guaidó lovar att öppna vägar för nödhjälp till det hårt ansträngda landet. Från regeringshåll betraktar man planen som en trojansk häst.

Sofia Ollvid från fristående insamlingsorganisationen Sverige för UNHCR är på plats för att besöka FN:s biståndsarbete i Colombia.

Ossi Carp
Rätta artikel

– Jag har precis anlänt till Cúcutan stad som ligger precis på gränsen till Venezuela. Det är en enorm humanitär kris som kräver stora hjälpinsatser, cirka 5.000 människor per dag anländer över gränsen med hopp om att finna en trygg plats, säger hon i ett mejl till DN.

Hur ser ert arbete ut på plats?

– Genom koordination tillsammans med myndigheter och civilsamhälle bygger UNHCR upp ramverk för att skydda människor som tvingats på flykt från Venezuela. Det kan vara allt från nödhjälp, så som exempelvis nödbostäder vid gränsen, men även ett arbete som syftar till att säkerställa rättigheter för människor på flykt

Guaidó lovade på lördagen att öppna vägar in i landet för att i dessa korridorer kunna frakta hjälpsändningar från tre olika platser. Han efterlyser frivilliga och planen är att kunna sätta igång under kommande vecka så att de 300.000 mest behövande kan få hjälp.

Bernal kallar oppositionsledarens plan för en ”trojansk häst”, underförstått att man med medicin, livsmedel och andra förnödenheter kommer att bedriva amerikansk propaganda. Maduro har posterat soldater vid alla gränsövergångar för att säkerställa att det inte lyckas.

Presidenten vet att på andra sidan gränsen i Colombia väntar hjälpsändningar från amerikanska biståndsmyndigheten USAID som på nytt skickade en stor last på torsdagen. Han anklagar Donald Trump för att egentligen bara vara ute efter Venezuelas rika oljetillgångar.

Guaidó har fått USA:s och flera andra västländers stöd, medan länder som Ryssland, Kuba och Turkiet står stadigt på Maduros sida. Maduro har hittills också militären på sin sida, men flera tunga avhopp har fått många att fråga sig hur länge den lojaliteten håller i sig.

Läs mer: Ny lag ska få fler militärer att överge Maduro

Överste Ruben Paz Jimenez blev på lördagen den senaste i raden av högt uppsatta militärföreträdare att meddela sitt avståndstagande till Maduro. Liksom tidigare generalerna Francisco Yanez och Jose Luis Silva Silva hävdar han att en överväldigande majoritet av landets soldater i själva verket är emot Maduro, och han uppmanar gränsvakterna att släppa fram Guaidós hjälpsändningar.

Läs mer: Militär blockerar bro – ska hindra hjälp

Matmarknad i Cucuta, Colombia, nära gränsen mot Venezuela. Foto: Schneyder Mendoza/AFP

Drygt 3 miljoner människor, omkring 10 procent av Venezuelas befolkning, har flytt landet sedan 2014 på grund av allmänt usla förhållanden som försämrades ytterligare med prisraset för olja och amerikanska sanktioner. Mänskliga rättigheter, livsmedel, medicin, bostäder och pengar är några av bristvarorna som får människor att söka sig bort.

Läs mer: Krav på nyval i Venezuela efter toppmöte

Maduro och hans regering har många gånger anklagat också Colombia, Chile, Mexiko eller någon annan aktör för olika inhemska problem. Så anklagade han exempelvis den colombianske presidenten Juan Manuel Santos för att ligga bakom ett attentatsförsök med drönare under en militärparad den 4 augusti, en händelse många utgår från att Maduro själv arrangerat.

Läs mer: ”Trupper till Venezuela ’ett alternativ’”

Trump har vid ett antal tillfällen luftat möjligheten att ingripa mot Venezuela militärt, senast i en intervju med CBS förra söndagen. Flera företrädare för den ryska regeringen och duman har varnat USA för inblandning och om den skulle vara militär kommer Ryssland göra sitt för att skydda Venezuelas suveränitet. 

Henrik Brandão Jönsson: Venezuela – landet som gick bankrutt

Flera venezuelanska politiker, såväl som en rad hjälporganisationer, har vädjat till Maduros regering att inte låta en befolkning i nöd vara en bricka i ett politiskt spel. ”Humanitärt bistånd måste avpolitiseras”, som FN:s talesperson Stephane Dujarric uttryckte det i veckan, ”och folkets behov måste styra när och hur biståndet används”.