Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 09:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/guaido-manar-till-fredlig-protest-i-venezuela/

Världen

Guaidó manar till fredlig protest i Venezuela

Juan Guaidó uppmanade i tisdags militären att överge Maduro, ett fåtal lydde hans uppmaning. Foto: Ronaldo Schmeidt/AFP

Juan Guaidó uppmanar till nya protester i Venezuela under lördagen.

Oppositionsledaren vill att anhängarna med fredliga demonstrationer ska få militären att byta sida.

Rätta artikel

På en presskonferens i huvudstaden Caracas uppmanar Juan Guaidó det venezuelanska folket att under lördagen bege sig till militärbaser runt om i Venezuela för att försöka förmå försvaret att överge president Nicolás Maduro och ansluta sig till oppositionen.

– Fredligt och lugnt ska vi be de väpnade styrkorna att lyssna på folkets önskan, att snabbt få till en maktöverlämning och nya fria val, säger Guaidó i huvudstaden.

Guaidó hävdar att flera högt uppsatta militärer, bland dem några generaler, är redo att gå över till oppositionen. Han vill dock inte uppge närmare hur många det skulle vara.

I tisdags manade Guaidó militärerna att överge Maduro, men bara ett fåtal följde uppmaningen.

Oppositionsledarens problem att få med sig militären har skapat oro internationellt, och under fredagen samlades den så kallade Limagruppen för att diskutera veckans utveckling i Venezuela. Enligt en diplomat med insyn i samtalen ska situationen ha fått Limagruppen – som består av Kanada och 13 latinamerikanska länder – konfunderade och osäkra på vad som händer i landet.

– Den verkliga bilden är att de militära ledarna stod emot uppmaningen och är enade. Det finns sprickor, men inte i den militära ledningen. Internationell press och ekonomiska sanktioner är enda sättet att försvaga de styrande chavisterna, säger källan till AFP.

Fem personer har mist sina liv under veckans protester, bland dem tre tonåringar. Guaidó ber därför sina anhängare att under lördagen inte riskera sina liv.

Michael Winiarski: Rivaliserande stormakter avgör Venezuelas öde