Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 16:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/guaido-stoppad-av-polis-nar-venezuela-valde-ny-talman/

Världen

Guaidó stoppad av polis när Venezuela valde ny talman

Venezuelanske oppositionsledaren Juan Guaidó hindras av poliser med sköldar från att ta sig in i nationalförsamlingen. Foto: Federico Parra/AFP

Polis hindrade oppositionsledaren Juan Guaidó från att delta när Venezuelas nationalförsamling valde en ny talman på söndagen.

Oppositionen, som hade räknat med att återvälja Guaidó, kallar det hela en parlamentarisk kupp.

TT Text

Venezuelas regering, ledd av president Nicolás Maduro, har spelat ut ett nytt drag mot oppositionen. Det tillkännagavs på söndagen att parlamentsledamoten Luis Parra har tagit över som talman.

Oppositionen hade räknat med att återvälja Guaidó till ämbetet. Men polisstyrkor satte upp barrikader för att hindra Guaidó och andra oppositionella parlamentariker från att ta sig in till nationalförsamlingen.

På bilder syntes hur Guadió stångades mot en vägg av sköldar utan att släppas igenom.

Polisens agerande innebar att antal närvarande ledamöter blev för få för att formellt kunna besluta om en ny talman.

Det stoppade inte Parra från att låta sig sväras in som talman. Med en minikopia av Venezuelas konstitution i handen riktade han sig via megafon till församlingen, där det stundtals var oroligt; en del oppositionella – och upprörda – ledamöter var ändå på plats.

Parra uteslöts nyligen ur oppositionspartiet Primero Justicia (Först rättvisa) på grund av korruptionsanklagelser, som han förnekar.

På Twitter kommenterade Guadió söndagens händelser: ”I dag har de som hjälpt till att förhindra den lagliga installationen av Venezuelas parlament omvandlat sig till diktaturens medbrottslingar och till dem som förtrycker det venezuelanska folket.”

I januari 2019 utropade Guaidó sig själv till president. Enligt honom var omvalet av Maduro till presidentposten 2018 inte legitimt på grund av valfusk.

I en tillspetsad maktkamp bad Guaidó militären om hjälp att störta Maduro, men blev inte bönhörd. Inte heller hans försök att få in mat och mediciner till den nödlidande befolkningen i det ekonomiskt totalt havererade landet lyckades på grund av Maduro-trogen militär och polis.

Guaidó har erkänts som interimspresident av över 50 länder, däribland USA, och innehaft posten som talman under det senast året.