Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 11:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/guaidos-andreman-frislappt-efter-fyra-manader/

Världen

Guaidós andreman frisläppt efter fyra månader

Foto: Matias Delacroix/AFP

Venezuelas regering har släppt en av landets mest profilerade oppositionspolitiker, som har suttit inspärrad i fyra månader. Frisläppandet är en del av ett avtal mellan regeringen och oppositionen.

Edgar Zambrano, den venezuelanska nationalförsamlingens förste vicepresident och oppositionsledaren Juan Guaidós andreman, är släppt ur militärfängelse. Det uppger landets riksåklagare Tarek William Saab.

Zambrano greps i maj under dramatiska former och har sedan dess suttit frihetsberövad. Han var då en av 15 högt uppsatta politiker som fängslades för att ha stött oppositionsledaren Juan Guaidós misslyckade försök att ta makten i landet i april.

Saab säger i ett uttalande att regeringen bad högsta domstolen om ett frisläppande efter överenskommelser mellan regeringen och delar av oppositionen.

I måndags slöt president Nicolás Maduro ett avtal med några av oppositionspartierna – dock inte Guaidós Voluntad Popular – där det ingick att fängslandet av politiska fångar skulle ses över. Enligt avtalet ska medlemmar av Maduros socialistparti efter tre års bojkott återvända till nationalförsamlingen.

Det ses som ett försök att försvaga Guaidós position. Nationalförsamlingen fastslog under tisdagen att oppositionsledaren är Venezuelas interimspresident fram till dess att nya val hålls. Guaidó själv utropade sig till interimspresident i januari och erkändes snabbt av flera länder.