Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Gui Minhai: Sverige använder mig för att ge Kina problem

Bild på den svenske förläggaren Gui Minhai.
Bild på den svenske förläggaren Gui Minhai. Other: Philippe Lopez/AFP

– Jag används som en schackpjäs av den svenska regeringen för att skapa problem för Kinas ledning. 

Beskedet kom från den svenske förläggaren Gui Minhai under en pressträff i Kina på fredagen, arrangerad av myndigheterna i staden Ningbo där han sitter i häkte.

Svenska UD uppger att uttalanden inte ändrar någonting.

– Mitt underbara liv har förstörts och jag kommer aldrig att lita på svenskarna igen, sa Gui Minhai under en presskonferens som varade i 20 minuter.

Det är inte första gången Gui Minhai framträder i medier i Kina. För två år sedan – efter att han kidnappats från Thailand och varit försvunnen i tre månader – dök han upp i de kinesiska kvällsnyheterna. 

Den gången påstod han att han frivilligt hade rest till Kina för att sona ett mer än tio år gammalt trafikbrott. 

Det handlade, enligt människorättsorganisationer, om en framtvingad bekännelse. Senare uppgav en av Guis fyra förlagskolleger, Lam Wing-kee, som hade gripits samtidigt, hur det gått till när han tvingades läsa från ett färdigskrivet manus som spelades in på video tills kinesiska myndigheter var nöjda med hans bekännelse.

På fredagen kom Gui Minhai med en rad uttalanden som på motsvarande vis verkade formulerade för att ge kinesiska myndigheter andrum. 

– I år är det val i Sverige… några politiker kan ha utnyttjat mig för sin vinnings skull. Jag kan inte utesluta att några försöker använda mig för att orsaka bekymmer för den kinesiska regeringen, sade han.

För tre veckor satt han på ett tåg från Shanghai till Peking tillsammans med två svenska diplomater. Han var på väg till Sveriges ambassad för att få läkarvård efter att ha uppvisat symptom på sjukdomen als. Vid en station klev ett tiotal civilklädda män på och förde i väg honom framför ögonen på diplomaterna. Vart han fördes var okänt.

De senaste dagarna har Sverige och Kina varit inblandat i en skarp ordväxling, där utrikesminister Margot Wallström kallat bortförandet för en ”brutal handling” och krävt att Kina släpper den 53-årige svenske medborgaren omedelbart.

I början av veckan bekräftade Kina att Gui Minhai har gripits för att ha brutit mot lagen, men utan att nämna vad han är misstänkt för. Margot Wallströms uttalande kallades för ansvarslöst.

Fredagens presskonferens för medier från Fastlandskina, Hongkong och Taiwan är en bisarr fortsättning av händelserna kring den svenske förläggaren.

Sittande med vakter stående vid sidan av honom i häktet sa han vid pressträffen:

– Jag skäms, jag har gjort misstag... mitt budskap till mina närmaste är att jag hoppas att de ska ha ett bra liv. Oroa er inte för mig. Jag löser mina egna problem.

När Hongkongtidningen South China Morning Post frågade Gui om kinesiska myndigheter hade tvingat honom till mötet med pressen, svarade han att han själv hade bett om det för att kunna berätta ”sanningen” om vad som skett. Detta eftersom han anser att den svenska regeringen gjort en sensation av vad som hänt honom.

Gui Minhai berättade att svenska diplomater i hemlighet ska ha kommit till Ningbo med olika förslag till honom om hur han skulle kunna ta sig till Sverige.

– Jag tackade nej några gånger, men eftersom de insisterade hela tiden så föll jag för det, sa han och förklarade att han ångrar sig och känner sig som en pjäs i ett större spel.

Gui Minhais nya uttalanden väcker många frågor. 

Utrikesdepartementet följer utvecklingen och även sett video på Gui Minhais uttalanden, men uppger att förläggarens nya påståenden inte påverkar diplomaternas arbete.

– Från vår sida förändrar det här ingenting. Jag vill understryka att Sverige har agerat helt enligt internationella regler gällande konsulärt stöd. Gui Minhai ska få möjlighet att träffa konsulär och medicinsk personal. Det här ändrar ingenting och vårt krav står fast – vi ska få träffa vår medborgare, säger Patric Nilsson, presschef på UD.

Han vill inte gå in på Gui Minhais hälsotillstånd med respekt för honom och vill inte heller uttala sig om vad förläggaren skulle vara misstänkt för efter det senaste gripandet.

– I slutet av januari fick vi upprepade kinesiska försäkringar om att Gui Minhai var en fri man. Då genomför vi en konsulär stödinsats och det är grundläggande för oss att han ska få träffa medicinsk och konsulär personal. De här uttalanden ändrar som sagt ingenting från vår sida, säger Patric Nilsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.