Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Gula febern-utbrott oroar inför karnevalen

En man vaccineras mot gula febern i São Paolo. Ett utbrott av den myggburna sjukdomen gör att efterfrågan på vaccin är stor.
En man vaccineras mot gula febern i São Paolo. Ett utbrott av den myggburna sjukdomen gör att efterfrågan på vaccin är stor. Other: Nelson Almeida/AFP

Rio de Janeiro. Gula febern har fått ett nytt utbrott i Brasilien och hotar landets tre största städer. Hittills i år har 43 personer dött. Myndigheterna är oroade att antalet kan öka eftersom många tänker resa till karnevalen i Rio som börjar i nästa vecka.

I veckan bröt panik ut i São Paulo när tiotusentals köade för att vaccinera sig. Vaccinet tog slut och befolkningen revolterade. Myndigheterna var tvungna att kalla på polis. Även i Rio de Janeiro, med sin elva miljoner invånare, sprider paniken sig.

– Jag har sprutskräck och har i det längsta undvikit att ta vaccinet. Nu tvingade min mamma mig, säger Ariel Pedral, 18, till DN.

Läs mer: Resenärer varnas för nytt utbrott av gula febern i Brasilien 

Hon sitter utanför vårdcentralen Manoel José Ferreira i stadsdelen Catete med vaccinationskortet i handen.

– Nu känner jag mig lugnare, säger hon och tar sig för plåstret.

Hennes pojkvän har följt med som stöd och passade även han på att vaccinera sig.

– Det känns säkrast så, säger Miguel Viera, 19.

De säger att jag är för gammal för att ta vaccin och kräver hälsointyg från en läkare, men här finns inga läkare.

Vaccinet är gratis och produceras vid Brasiliens läkemedelsinstitut Oswaldo Cruz som bär namnet efter den brasilianske läkare som i början av 1900-talet började vaccinera befolkningen. När Gula febern försvann från Rio för flera decennier sedan upphörde vaccineringsprogrammen och myndigheterna räknar att 60 procent av befolkningen i delstaten Rio de Janeiro, med 16 miljoner invånare, saknar skydd mot Gula febern.

– Folk väntar alltid till sista sekunden, säger André Vaz, undersköterska på vårdcentralen.

För att korta ned kön delar han ut vaccinationskort redan i entrén som patienterna måste fylla i. En äldre dam kommer fram.

– De säger att jag är för gammal för att ta vaccin och kräver hälsointyg från en läkare, men här finns inga läkare, säger hon.

Undersköterskan berättar skamset att läkarna är uttagna i en punktstrejk. De tar endast emot patienter som är i akut behov av vård.

– Du får komma tillbaka efter karnevalen, säger André Vaz.

Förra året dog 259 personer i Gula febern i Brasilien. Med tanke på att landet har 210 miljoner invånare är det inga alarmerande siffror. Vad som oroar är att de myggburna epidemierna återvänder år efter år. För tio år sedan drabbades Rio de Janeiro av en allvarlig Dengue-epidemi som dödade 273 personer, för två år sedan var det Zikaviruset som sköljde över landet och missbildade flera tusen barn. I år är det den dödliga Gula febern som är tillbaka.

– Dessa myggburna sjukdomar är oroväckande, säger undersköterskan André Vaz.

Forskare försöker hålla paniken borta och uppmanar allmänheten till lugn. De menar att den Gula feber-epidemi som härjade i Rio under slutet av 1920-talet och dödade nästan 500 personer inte är på väg att upprepa sig.

– Vad som hänt är att vi har en större mängd virus som cirkulerar i tätbefolkade områden, säger hälsoexperten Rivaldo Venâncio, på läkemedelsinstitutet Oswaldo Cruz till dagstidningen O Globo.

Läs mer: Denguespridande mygga hittad på Kanarieöarna 

Han tonar ned risken att viruset kommer att sprida sig mer.

– Gula febern är inte som Denguefebern som sprider sig explosionsartat. Gula febern är långsammare, säger han.

De första som dör när Gula febern sprider sig är aporna. Det har fått befolkningen att tro att det är aporna, inte myggor, som sprider smittan. Rädslan har lett till att flera apor dödats i onödan av människor i parkerna i Rio de Janeiro.

– Det är så sorgligt. Aporna är offer precis som vi. De sprider inte Gula febern, säger barnmorskan Livia Ferreira.

Folk häller råttgift på bananerna och matar aporna.

Hon sitter med sina väninnor på en av bänkarna i parken Guinle som har gott om apor i träden.

– Folk är väldigt dåligt informerade, menar hon.

De senaste veckorna har tolv apor hittats dödade i Rio de Janeiro. De flesta har förgiftats.

– Folk häller råttgift på bananerna och matar aporna, säger Livia Ferreira.

På sociala medier i Brasilien sprids nu upplysningar till befolkningen om att aporna är oskyldiga och att det är ett brott att döda dem.

Fakta Vaccin finns

Ryktena om att vaccinet tagit slut är falska, meddelar myndigheterna. Vad som hänt är att efterfrågan är så stor att myndigheterna inte hinner distribuera vaccinet i tid. Redan till helgen beräknar myndigheterna att alla vaccinationscentraler i São Paulo åter ska ha tillgång till vaccinet.

Karnevalen börjar på fredag i nästa vecka och en miljon inhemska och utländska turister väntas komma till Rio för att delta.

Brasiliens mest drabbade städer är São Paulo, Rio de Janeiro och Belo Horizonte.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.