Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/gummikulor-mot-demonstranter-i-hongkong-70-tal-skadade/

Världen

Gummikulor mot demonstranter i Hongkong – 70-tal skadade

Bild 1 av 3 Minst 72 personer har skadats i demonstrationerna i Hongkong.
Foto: Anthony Wallace/AFP
Bild 2 av 3 Demonstranter utrustade med paraplyer mttes av poliser och tårgas.
Foto: Anthony Wallace/AFP
Bild 3 av 3
Foto: Vincent Yu/AP

PEKING. Tårgas, pepparspray och gummikulor. Hongkong förvandlades till en stridsscen på onsdagen. 79 personer skadades, enligt CNN, vid demonstrationer mot den kritiserade lagen som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar till Kina.  

Hongkongs ledning är pressad. Men än så länge står ledaren Carrie Lam fast vid sin linje – lagen ska införas.

Redan på tisdagskvällen började de anlända. Svartklädda, iklädda ansiktsmasker och utrustade med paraplyer som skydd mot tårgas. Och när solen gått upp och Hongkongs politiska beslutsfattare gjorde sig redo för att träffas en andra gång för att behandla lagen om utlämningsavtal till Kina var ingångarna blockerade. Demonstranterna hade byggt barrikader, satt sig i gräset och haft picknick. De vägrade lämna platsen. 

Kravallpolis och demonstranter drabbade samman. Tårgasen låg tät mellan skyskraporna och gummikulorna ven när polisen försökte skingra massorna. Demonstranter svarade med att kasta vattenflaskor. Enligt Reuters tvingades minst tio personer åka till sjukhus. 

De dramatiska scenerna illustrerar den största kris som Hongkongs ledning gått igenom sedan 2014 när demonstranter i den så kallade paraplyrevolutionen krävde större demokrati och fria val. Och liksom den gången, de protesterna pågick i månader, ser motståndet ut att bli ihärdigt. Demonstranterna har sagt att de vägrar lämna området om inte lagen kastas i papperskorgen. 

Redan på onsdagen nådde demonstranterna viss framgång. Barrikaderna de byggt tvingade beslutsfattarna att skjuta upp debatten om lagen på obestämt framtid. 

Det var en delseger för demonstranterna som ser sina rättigheter alltmer kringskurna. Lagförslaget är för dem bara ytterligare ett bevis på att Kina, som Hongkong tillhör sedan 1997, ökar kontrollen över deras halvö.

Löftet om att Hongkongborna skulle få behålla en hög grad av självstyre och ha egna lagar som yttrandefrihet, samlingsfrihet och oberoende domstolar befarar de är på väg att urholkas. De senaste åren har de sett flera tecken på det. Bland annat har ett förbud mot att håna den kinesiska nationalsången införts, massakern vid Himmelska fridens torg 1989 har raderats ur läroböcker och och bokhandlare som ger ut regimkritiska böcker har plötsligt ”försvunnit”. Allt detta har byggt upp den vrede som nu manifesteras kring lagen om ett utlämningsavtal med Kina. 

Foto: Vincent Yu

Nu ser motståndarna till lagförslaget framför sig att ett utlämningsavtal med Kina ska leda till att regimkritiker godtyckligt begärs ut för att sedan utsättas för ett domstolssystem kontrollerat av den kommunistiska regimen. Ett system som fått kritik för påtvingade erkännanden, godtyckliga rättegångar och tortyr. 

– Vi litar inte på Kina. Deras lagar och regler kan tillämpas godtyckligt och vi ser det redan i Hongkong, säger en av demonstranterna till the Guardian och pekar på de demokratiaktivister som deltog i paraplyrevolutionen 2014 och som nyligen blev dömda.

Men de massiva protesterna till trots – några signaler på att Hongkongs ledare Carrie Lam kommer att ge vika syns inte. Hon framhärdar i att lagen är nödvändig och att den inte kommer att påverka mänskliga rättigheter. Och om lagen går till omröstning kommer hon att få sin vilja igenom. Carrie Lam har stöd av en majoritet av lagstiftarna i Hongkong. 

Samtidigt är hon alltmer impopulär. I demonstranternas ögon är hon en nickedocka som gör vad regimen i Peking vill. 

Nu står hårt mot hårt. Demonstranterna hävdar att de inte kommer att ge sig.

– Carrie Lam har underskattat oss. Vi kommer inte låta henne komma undan med det här, säger en demonstrant till Reuters. 

Och de har ett brett stöd. I söndags deltog enligt organisatörerna över en miljon i protester mot lagen. Här fanns exempelvis unga, gamla, professorer, affärsmän och advokater representerade. 

Hongkongs tunga affärsidkare befarar att Hongkong ska få försämrat rykte och att investeringarna inte längre ska flöda till halvön som är ett av världens finansiella centrum. På onsdagen sjönk börsen i Hongkong till följd av oron. Även USA och Storbritannien sluter upp i kritiken.

Men en titt i backspegeln ger demonstranterna dåliga odds att stoppa lagen. De långvariga protesterna 2014 visar att Hongkongs ledare inte viker sig för invändningar i första taget. Inget av de krav som demokratirörelsen förde fram uppfylldes.

Och lagen har stöd i Kina. Visserligen förekommer knappt några rapporter om demonstrationerna i kinesiska medier alls. Men att regimen stöder lagen är den tydlig med. 

– Allt som skadar Hongkongs välfärd och stabilitet är mot den allmänna opinionen i Hongkong, sade en talesperson för det kinesiska utrikesministeriet på onsdagen.

Läs också: Kina stärker greppet om Hongkong