Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Gunhild Stordalens kamp mot systemisk skleros

Petter och Gunhild Stordalen på öppningsfest i Oslo i januari förra året då ytterligare ett hotell i norrmannens kedja öppnades.
Petter och Gunhild Stordalen på öppningsfest i Oslo i januari förra året då ytterligare ett hotell i norrmannens kedja öppnades. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Gunhild Stordalen, själv läkare, kämpar nu mot sjukdomen som satt stopp för hennes arbete med egna internationella mat-, hälso- och miljöprojektet Eat. Det började med ett knä som smärtade. Den 22 oktober kom beskedet Gunhild Stordalen fruktat: Hon lider av systemisk skleros.

– Jag frågade överläkaren på sjukhuset: ´Om jag inte dör, hur kommer mitt liv då att bli?´ Då sa han: ´Det talar vi inte om nu´, säger Gunhild Stordalen.

Sjukdomen drabbar inte många – årligen insjuknar cirka hundratalet svenskar – men de som får diagnosen kan endast erbjudas symtomlindrande behandling. Någon botande behandling finns inte, systemisk skleros är en dödlig sjukdom.

Det är dock inte hela sanningen. En experimentell behandling, kallad ”the big gun”, kan vända förloppet. Ett förlopp som innebär förändrat immunförsvar, försämrad blodcirkulation och ökad bindvävsproduktion i hud och inre organ. Kroppsfunktionerna slås ut allteftersom.

Norskan Gunhild Stordalen, 35 år, är gift med hotellkungen Petter Stordalen. Paret berättar i en lång intervju för Dagens Næringsliv om de prövningar de båda nu går igenom – Dagens Industri publicerar intervjun i samarbete med den norska affärstidningen.

Det är hjärtskärande läsning. Men vi möter två människor som inte ger upp.

Thomas A Medsger, amerikan och världsledande expert på skleros, var mycket tydlig då han redogjorde för vad som återstår att göra i kampen mot Gunhild Stordalens sjukdom. ”The big gun” har nu satts i verket, vilket betyder stamcellstransplantation vid ett sjukhus i Amsterdam.

– Vi måste göra det. Visst, en av tio dör av behandlingen. Men detta är enda chansen för oss att se slutet av backen, enda sättet att bromsa fallet. Och det kan faktiskt hända, i vissa fall, att det vänder, att hon blir bättre. Och hon är så stark. Jag vet att hon kommer att klara det, säger Petter Stordalen.

Fredag den 21 november inleddes stamcellsbehandlingen, dagen efter fortsätter det med cellgifter. Några dagar senare börjar Gunhild Stordalen tappa sitt hår.

Hon kommer att bli, som hon själv säger, ”otroligt sjuk”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.