Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Guvernören: ”Ni har ingen plats i Amerika”

Demonstranter i Charlottesville på lördagen.
Demonstranter i Charlottesville på lördagen. Foto: John Rudoff/Polaris/IBL

– Åk hem. Ni har ingen plats här och ni har ingen plats i Amerika, sa Virginias guvernör Terry McAuliffe (D) i ett anförande riktat mot nazister och Vit makt-människor vid 00.30-tiden natten mot söndagen svensk tid.

Det var en tydlig och sammanbiten guvernör som talade till massmedierna i ett tevesänt tal timmar efter det att en person mist sitt liv och 19 skadats sedan en person kört över dem med en bil. Den döda är en 33-årig kvinna som kom i bilens väg när hon skulle korsa gatan.

Bilens manlige förare har gripits bekräftade stadens polischef Al Thomas.

Ytterligare två personer har mist sina liv sedan i fredags, sa polischefen utan att precisera när detta hände.

Men det var guvernör Terry McAuliffes ord som tydligaste visade vad staden tyckte om de senaste dagarnas händelser, och till skillnad från president Donald Trump var McAuliffe tydlig när det gällde vilka som låg bakom hatet:

– Vi har planerat för de här demonstrationerna länge och utan våra insatser kunde det ha slutat mycket värre. Nu har jag bara ett budskap till de Vit makt-människor och de nazister som har kommit till vår stad: Åk hem. Ni är inte önskade här. Ni ska skämmas. Ni låtsas att ni är patrioter. Det är ni inte. Då ska ni tänka på George Washington och Thomas Jefferson som lyckades ena detta land.

Läs också: Trump kritiseras för att inte peka ut nazister och KKK

– Ni kom hit i dag för att skada människor och det gjorde ni. Men vi är starkare än ni är. Ni har gjort oss starkare. Ni kommer inte att lyckas, det finns ingen plats för er här, det finns ingen plats för er i Amerika. Vi är en nation av immigranter, om ni inte är Amerikas ursprungliga invånare, sa Terry McAuliffe.

Guvernören fortsatte med att säga att det är de amerikanska invånarnas åsiktsskillnader som gör USA till ett speciellt land:

– Det är våra åsiktsskillnader som gör oss så speciella. Vi tänker inte låta någon komma hit och förstöra det. Ta ert hat och er trångsynthet med er och åk hem. Använd er tid att hjälpa folk istället. Hjälp folk att hitta arbete. Hjälp en veteran.

Guvernören sa också att han talat med president Trump under eftermiddagen och då sa att det måste finnas en rörelse i landet som för folk tillsammans:

– Jag sa till presidenten att det som hänt under de senaste månaderna, att landet blivit allt mer delat, det måste stoppas.

Terry McAuliffe fick medhåll av Charlottesvilles borgmästare Michael Signer:

– Ni hör hemma på historiens sophög, sa Signer med hänvisning till Vit makt-folket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.