Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 21:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/gymnastikflickans-revansch-irina-viner-styr-rysslands-medaljfabrik/

Världen

Gymnastikflickans revansch: Irina Viner styr Rysslands medaljfabrik

Bild 1 av 8 Salen där Irina Viner tränar gymnasterna är gigantisk.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 8 Irina Viner.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 8 Ryssland är den obestridliga stormakten inom rytmisk gymnastik. Många av tjejerna som tränar hos Irina Viner siktar mot framtida OS.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 8 I Irina Viners gymnastikhall pågår träningen timme efter timme. Gymnaster som vill nå världstoppen måste ha mjuka kroppar, och ibland hjälper tränaren till.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 8 Valerija Romantjeva, 13 år, flyger över sina träningskompisar.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 6 av 8 Polina Nuchajeva och Jelena Dubtjak, båda 10 år, visar sin vighet.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 7 av 8 Natalja Galajeva (svart dräkt) och Sofja Rusanova tränar på att gå rätt. ”När man flyttar fram foten ska man sträcka ut den, ända till tårna. Tårna ska följa golvet. Bravo!” säger Irina Viner till de femåriga flickorna.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 8 av 8 17-åriga Janina Vartlan har precis klarat antagningsprovet och får börja träna för Aleksandra Merkulova, till vänster, som är en av Irina Viners bästa tränare. ”Jag är så lycklig! Träningarna är tunga och krävande men jag får sådana kickar av det att jag är redo att göra det som krävs för att bli bland de bästa”, säger Janina.
Foto: Lotta Härdelin

Det började i en sliten skolkorridor i Uzbekistan där en ung kvinna utan pengar tränade rytmisk gymnastik. Det enda hon hade var sin vilja av stål. I dag driver Irina Viner en enorm anläggning med lyxbostäder, privatskola och restauranger. Här drillas nästa generation olympiska mästare.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in