Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Hackare kan kapa ditt fingeravtryck

Foto: Alamy/All Over Press

Fingeravtryck kan kopieras och användas från något så enkelt som fotografier. Vid Chaos Computer Clubs årliga konferens i Hamburg visade data- och biometriexperten Jan Krissler hur han kapat den tyska försvarsministerns tumme.

Säkerhetsforskaren Krissler, även känd under hackernamnet ”Starbug”, hade tillgång till närbilder på Ursula von der Leyens högra tumme, fotografier som tagits med en vanlig kamera ur olika vinklar. Med hjälp av dem och den allmänt tillgängliga mjukvaran Verifinger kunde han återskapa hennes fingeravtryck och använda det, rapporterar Der Spiegel.

Tillsammans med en forskarkollega vid Technische Universität Berlin har Krissler pekat på flera brister i biometritekniska lösningar. Han har tidigare bland annat lyckats återskapa förre finansministern Wolfgang Schäubles fingeravtryck från ett glas han nuddat.

Under sin föreläsning på Chaos Computer Clubs årsmöte visade Krissler också att säkerhetslösningar som iris-skannrar kan luras av fotoutskrifter av de behörigas ansikten. Och att telefoners pinkod kan knäckas genom att studera pupillerna när någon tar en selfie.

Krissler med flera menar att biometriska lösningar visserligen fyller och kan fylla nyttiga funktioner i samhället, men inte för vardagliga ting som mobiltelefoner. Han förordar i stället personliga koder.

– Problemet är att man lämnar efter sig fineravtryck överallt. Mitt lösenord finns bara i mitt huvud och om jag bara är försiktig när jag matar in det förblir jag den enda som känner till det säger Jan Krissler till Der Spiegel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.