Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Haddad kämpar i motvind i skuggan av favoriten Lula

Söndagens presidentval i Brasilien överskuggas av att landets mest populära politiker, Lula da Silva, inte får ställa upp. I stället är det den före detta utbildningsministern, Fernando Haddad, som fått Arbetarpartiets uppgift att vinna över den högerradikale Jair Bolsonaro.

– Lula livre! Lula livre! Lula livre! (frige Lula)

Hundratals anhängare av arbetarpartiet ropar i kapp på Avenida Rio Branco i Rio de Janeiro. Det kvittar att den före detta presidenten Lula da Silva sitter i fängelse sedan sex månader tillbaka – han är ändå huvudperson i presidentvalet.

– Lula da Silva är en politisk fånge, säger Julio Barreto, oljearbetare klädd i röd overall med oljefläckar.

Bakom honom rullar en svart jeep där Lula da Silvas ersättare, den före detta utbildningsministern Fernando Haddad, vinkar åt folksamlingen. De flesta av Arbetarpartiets anhängare är klädda i rött, men Haddad har som vanligt sin blå skjorta. För honom är det ett sätt att signalera till mittenväljarna att han inte är lika röd som sitt parti. I dag känns hans klädval fruktlöst. Framför tåget vandrar en grupp unga tjejer och killar med röda flaggor med hammaren och skäran.

– Inga fascister på våra gator, skriker de.

Vid den senaste opinionsundersökningen där den före detta presidenten Lula da Silva medverkade fick han 39 procent av väljarstödet. Vid samma undersökning fick den högerradikale Jair Bolsonaro endast 22 procent. När valdomstolen för en månad sedan förbjöd Lula da Silva att ställa upp förändrades sceneriet. Bolsonaro blev ny favorit med 32 procent av väljarstödet. Därför har Arbetarpartiets strategi blivit att försöka överföra Lulas popularitet till den okända före detta utbildningsministern Fernando Haddad.

– Lula är Haddad! Haddad är Lula!

Ramsan ekar över Cinelândia-torget, men övertygar inte. Det är först när Fernando Haddad fattar mikrofonen som det blir tydligt att han har något att falla tillbaka på. Som tidigare borgmästare i Brasiliens största stad, São Paulo, har Haddad tillräcklig erfarenhet för att överleva det politiska kaoset i världens femte största land. Frågan är om hans idéer är tillräckligt attraktiva för dagens väljare.

Fernando Haddad.
Fernando Haddad. Foto: Dado Galdieri

– De har satt Lula i fängelse. Men vad de inte förstår är att Lula inte är en person. Lula är en ideologi. Och en ideologi kan man inte fängsla, säger Fernando Haddad.

Brasilien är ett av de länder där de sociala klyftorna är som störst. En procent av den rikaste befolkningen äger 23 procent av landets BNP. Det är betydligt högre än världsgenomsnittet som ligger på 12 procent. Arbetarpartiets Lula da Silva är den president som gjort mest för att förändra situationen, men häcklas av den högerradikale Jair Bolsonaro för att ha försökt införa kommunism i Brasilien.   

– Aldrig mer arbetarpartiet, fnyser en kvinna som går förbi demonstrationen.

För henne kvittar det att Lula da Silva slog tillväxtrekord i Brasilien och lyfte nästan 50 miljoner, en fjärdedel av befolkningen, ur fattigdom. Den korruptionsskandal och ekonomiska kris som hans arvtagare Dilma Rousseff fick i knäet används för att misskreditera partiet. Till sin hjälp har Bolsonaro haft en enad media som försökt övertala befolkningen att inte längre rösta på Arbetarpartiet.

– Vi har alla emot oss. Det är inte lätt att vinna då, säger Sónia Carvalho, biologilärare.

Högern hatar honom för att han kvoterade in svarta universiteten.

Hon har röstat på Arbetarpartiet sedan diktaturen föll 1985 och sett hur hennes universitet demokratiserats under Arbetarpartiets tid vid makten. Tidigare var det nästan enbart vita studenter från den övre medelklassen som studerade på de statligt finansierade universiteten. Nu har färgskalan förändrats och arbetarklassen har påbörjat en klassresa. Personen bakom förändringen är den 55-årige Fernando Haddad som var Lula da Silva och Dilma Rousseffs utbildningsminister under sju år.

– Högern hatar honom för att han kvoterade in svarta universiteten, säger Sónia Carvalho.

Aildo Rebelo stöttar Jair Bolsonaro som är avtecknad på hans t-shirt.
Aildo Rebelo stöttar Jair Bolsonaro som är avtecknad på hans t-shirt. Foto: Dado Galdieri
Anhängare till Jail Bolsanaro har samlats.
Anhängare till Jail Bolsanaro har samlats. Foto: Dado Galdieri

Presidentvalskampanjen har varit den mest dramatiska sedan diktaturens fall och ingen av mittenkandidaterna har lyckats hävda sig. I stället lär det bli högerpopulisten Jair Bolsonaro och arbetarpartiets Fernando Haddad som går vidare till den andra valomgången den 28 oktober. Den traditionella jordägareliten har ställt sig bakom Bolsonaro som också fått stöd av landets pingstpastorer. Det gör att den andra omgången kan bli den mest polariserade i landets historia.

Enligt den senaste opinionsundersökningen tänker många fattiga, som tidigare röstat på Lula da Silva, nu rösta på Bolsonaro.

– Inte många av de fattiga vet vem Haddad är. De kan knappt uttala hans namn och tror han heter Andrade, säger Rogério Pacheco Jordão, politisk analytiker.

Fernando Haddad är barn till libanesiska migranter och är mest känd i São Paulo, Brasiliens största stad, där han var borgmästare fram till 2015. På landsbygden är det fortfarande få som vet vem han är.

– Överföringen av Lulas popularitet har inte gått lika bra som partiet hoppats, säger han.

När Fernando Haddad hoppar ned från scenen strömmar vallåten "Med Haddad blir Brasilien lyckligt igen" ur högtalarna, men de enda som lyssnar är de redan övertygade. De andra hastar förbi.

Fakta.Andra omgång 28 oktober

Det brasilianska folket väljer på söndag president och nationalkongress, landets parlament. Man röstar också i olika val på delstatsnivå. Brasilien har 26 delstater som har relativt stort självstyre.

Presidenten väljs på fyra år. För att vinna i första omgången måste en kandidat få minst hälften av rösterna, annars hålls en andra valomgång mellan de två främsta kandidaterna den sista söndagen i oktober.

Förra presidentvalet 2014 gick vidare till en andra omgång, där Arbetarpartiets kandidat Dilma Rousseff fick strax över 50 procent av rösterna och omvaldes därmed till en andra presidentperiod.

I Brasilien gäller röstningsplikt för alla läskunniga mellan 18 och 69 år.

Källa: Landguiden, TT 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.