Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 14:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/haftar-narmar-sig-tripoli-trots-varningar/

Världen

Haftar närmar sig Tripoli – trots varningar

Libyens FN-stödda regeringstrupper på väg in i Tajura, en förort till Tripoli. Foto: Mahmud Turkia/AFP

Den libyske krigsherren Khalifa Haftar fortsätter sin offensiv mot huvudstaden Tripoli, till synes oberörd av FN:s och G7-ländernas skarpa varningar.

På eftermiddagen svarade regeringstrogna styrkor med flygräder.

Rätta artikel

Haftars milis, Libyens nationella armé (LNA), påstår att flygräderna utgått från en flygplats i Misrata, vars miliser mestadels är lojala till den FN-stödda regeringen i Tripoli. Regeringstrogna styrkor bekräftar att de utfört "intensiva räder" mot LNA.

LNA intog på lördagen byn Suq al-Khamis, cirka fyra mil söder om huvudstaden. Samtidigt befann sig fler LNA-styrkor bara omkring tre mil väster om Tripoli.

Under fredagen erövrade LNA den tidigare internationella flygplatsen samt orterna Tarhouna, Qaser bin Ghasir och al-Aziziya utanför Tripoli, enligt Ahmad Mismari, talesperson för LNA.

Kort därefter återtogs flygplatsen av regeringsstyrkor, meddelade inrikesminister Fathi Ali Bashagha i libysk tv.

Medan striderna fortsätter planerar FN en flerpartskonferens för att nå en politisk lösning.

FN-mötet är tänkt att samla Libyens stridande miliser och parter i Ghadames i sydväst med start den 14 april, meddelar det särskilda Libyensändebudet Ghassan Salamé.

På agendan står bland annat en diskussion om framtida nationella val som en väg ur det konfliktläge som präglat landet under de senaste åtta åren.

– Vi står fast vid beslutet att genomföra samtalen om inte stora omständigheter hindrar oss, sade Ghassan Salamé vid en pressträff på lördagen i Tripoli.

FN säkerhetsråd har varnat Haftar för att fortsätta sin offensiv. Efter ett snabbinkallat möte bakom stängda dörrar uppmanade säkerhetsrådet Haftar att stoppa offensiven och varnade för att de som låg bakom upptrappningen av konflikten skulle hållas ansvariga.

– Medlemmarna i säkerhetsrådet uttryckte djup oro över den militära aktiviteten nära Tripoli, vilket riskerar stabiliteten och framtidsutsikterna för medling av FN och en genomgripande politisk lösning på konflikten, sade Tysklands FN-ambassadör Christoph Heusgen.

Uttalandet var enhälligt, vilket innebär att även Ryssland, som tidigare stöttat Haftar, ställer sig bakom det. I ett telefonsamtal med Haftar på torsdagen klargjorde Rysslands vice utrikesminister Mikhail Bogdanov att Moskva vill se en politisk lösning på konflikten.

Även utrikesministrarna för G7-länderna, som är samlade för ett möte i Frankrike, uppmanar Haftar att stanna och avbryta all militär aktivitet och förflyttningar mot Tripoli.

”Vi är överens om att vi måste använda alla möjligheter vi har till vårt förfogande för att sätta press på de ansvariga i Libyen, särskilt general Haftar, så att vi undviker vidare militär eskalering”, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

I en kommuniké uppmanar också G7 de stridande parterna att inte använda Libyens oljeanläggningar för politisk vinning.

Från Egypten påpekade utrikesminister Sameh Shoukry på lördagen att krisen inte kan lösas militärt, utan att en politisk överenskommelse krävs.

FN:s generalsekreterare António Guterres flög till Benghazi på fredagen där han mötte Haftar. Guterres sade att han hoppades att blodiga konfrontationer skulle kunna undvikas, men enligt Ghassan Salamé sade Haftar under mötet med Guterres, att han inte hade några planer på att avbryta sin offensiv.

Ämnen i den här artikeln:

Libyen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt