Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Häftiga strider för att återta Palmyra från IS

Nytagna bilder från den forntida staden Palmyra.
Nytagna bilder från den forntida staden Palmyra. Foto: Stringer/AFP

Syriska arméns försök att återta den forntida staden Palmyra från terrororganisationen Islamiska staten resulterade på lördagen i de våldsammaste striderna hittills.

Under de senaste tre veckorna har syriska trupper med understöd av omkring 150 ryska flygbombningar och lokal milis avancerat mot den nyare delen av Palmyra. Bara under de senaste 24 timmarna uppger Rysslands försvarsdepartement att ryskt flyg slagit till mot 158 IS-ställningar och dödat över 100 islamister.

Men Ryssland finns också med trupper på marken.

Lördagens strider beskrivs som de häftigaste hittills av det syriska människorättsobservatoriet i London som förlitar sig på informanter på plats. En journalist från AFP, som befinner sig med de syriska och ryska trupperna, citerar en militär källa som uppger att strider nu pågår inne i den moderna staden samt vid flygplatsen och i byar omkring den; flera av dem nu återtagna från IS.

Enligt syriska nyhetskällor har IS bland annat svarat med bilbomber och försåtsmineringar. Striderna har krävt många liv på båda sidor och även civila har dödats. Stora rökmoln efter bomber har setts stiga mot skyn över staden.

Foto: AFP

Strider i Palmyra. Foto: Stringer/AFP

De syriska regeringstrupperna har lyckats återta flera strategiskt viktiga platser runt Palmyra, bland annat al-Hayalbergen som överblickar den gamla staden, men också vissa stadsdelar i den moderna staden medan de romerska ruinerna 500 meter från den fortfarande hålls av IS.

Staden intogs av IS-trupper den 23 maj 2015.

En av de byggnader som övergivits av IS är Palmyras gamla citadell där en trappa som leder in i det sprängts i bitar och delar av muren skadats av sprängladdningar. Citadellet är nu i syriska truppers händer.

De äldsta delarna av Palmyra har sina rötter 2 000 år före vår tideräknings början.

Hur mycket av de forntida byggnaderna som förstörts av IS är ännu inte klart och under lördagen syntes inga IS-trupper vid ruinerna. Den berömda raden med romerska kolonner står fortfarande intakt liksom amfiteatern, skriver nyhetsbyrån Reuters, men i augusti 2015 sprängde IS de närmare 2 000 år gamla Bel- och Baalshamintemplen, flera gravtorn och en triumfbåge, sprängningar som av Förenta Nationerna betecknats som krigsbrott.

Syriens fornminneschef Mamoun Abdelkarim säger till Reuters att Palmyra kommer att återuppbyggas. Enligt Abdelkarim inger nytagna bilder från staden hopp. Han fruktar dock att IS kan ha plundrat området.

– Vi kommer att bygga upp Palmyra med de stenar som återstår, säger han till nyhetsbyrån.

De syriska myndigheterna har tidigare sagt att man räddat flera hundra antika statyer till säkra platser innan terrorgruppen lyckades inta staden.

IS har också avrättat ett stort antal människor under belägringen av Palmyra, bland annat stadens chefsarkeolog Khaled Assad vars kropp stympades sedan han halshuggits. Andra människor har stenats till döds.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.