Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 17:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/haftigt-regn-okar-risk-for-jordskred-i-australien/

Världen

Häftigt regn ökar risk för jordskred i Australien

Ett eldhärjat hus i New South Wales Foto: Saeed Khan/AFP

De kommande dagarna väntas rikligt med nederbörd och temperaturer under 30 grader i de branddrabbade delarna av Australien. Det innebär lite andrum för de tusentals brandmännen, men samtidigt ökar risken för jordskred.

Väderomslaget innebär också att luftföroreningarna lättar något. I början av veckan har Melbourne tillsammans med några orter i Indien hart den giftigaste luften i världen. Under flera dagar har flygavgångar ställts in, då sikten varit dålig. Flera dagar i rad har också matcher i Australian Open i tennis flyttats fram.

Enligt den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har rökmolnet nått nästan 18 kilometer upp i atmosfären och kommer att färdas ett varv runt jorden.

På torsdagen väntas häftigt regn med åska, hagel och blåst.

– Det här är en dag som vi är ganska bekymrade över. Åskvädret är som ett tveeggat svärd. Nederbörden är positiv för den kan minska brändernas storlek, men stora regnmängder kan skapa jordskred i känsliga marker, säger Kevin Parkyn på Australiens meteorologiska institut till Reuters. 

På onsdagen rasade 114 bränder i Victoria och New South Wales. 29 människor har dödats och mer än 2.500 hem har förstörts.