Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-13 22:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/haitisk-senator-skot-fotograf-i-huvudet/

Världen

Haitisk senator sköt fotograf i huvudet

Jean Marie Ralph Féthière öppnar eld. Foto: AP

Den haitiska senatorn Jean Marie Ralph Féthière öppnade eld utanför landets parlament i huvudstaden Port-au-Prince på måndagen, rapporterar The Guardian. Två män skottskadades – en säkerhetsvakt och en fotograf som arbetar för nyhetsbyrån AP.

Haitis senat skulle samlas för andra dagen i rad för att försöka enas om att godkänna Fritz-William Michel till landets nya statsminister. Processen har kantats av en rad kontroverser som väckt upprörda protester.

Också på torsdagen hade demonstranter samlats utanför parlamentsbyggnaden. När Féthière anlände riktade de sig mot honom med verbala attacker som senatorn svarade på med att avlossa sex skott med ett handeldvapen. Fotografen skadades i hakan och inte heller säkerhetsvakten fick livshotande skador.

Det är oklart exakt vad som ledde fram till händelsen, men bilder från platsen visar kaotiska scener. Féthière medger inte att han avfyrat vapnet, även om det framgår tydligt på rörliga bilder, men ska till lokala Radio Mega ha sagt att hans reaktion var proportionerligt självförsvar.

Den senaste tiden har utbredda protester mot president Jovenel Moïse ägt rum i Haiti. Demonstranter protesterar bland annat mot bränslebrist och stigande levnadskostnader, men även en mycket omfattande korruption.

Oppositionssenatorn Sorel Jacinthe har frispråkigt uppmärksammat ett mutsystem i parlamentet där Fritz-William Michel anklagas att köpa andra ledamöters röster och senatorn Willot Joseph erkände nyligen överraskande att han tagit emot 100.000 dollar. Joseph, Michel, Féthière och Moïse hör alla till regeringspartiet Tèt Kale.