Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Halv fyra ringde Nordkorea efter två års tystnad

En representant för den Sydkoreanska regeringen kommunicerar med en Nordkoreansk officerare vid den demilitariserade zonen.
En representant för den Sydkoreanska regeringen kommunicerar med en Nordkoreansk officerare vid den demilitariserade zonen. Other: Unification Ministry/Handout/EPA / TT

När det ringde halv fyra på onsdagseftermiddagen i Sydkorea var det Nordkorea som ringde. Den särskilda kommunikationslinjen har varit avbruten i två år och båda sidorna uppges nu ha testat om de kunde höra varandra och om faxarna fungerade.

Den heta linjen kapades av Nordkorea i februari 2016 sedan Sydkorea stängt ett gemensamt industriområde i Kaesong i Nordkorea, som svar på landets fjärde kärnprovsprängning.

Kommunikationen återupprättades dagen efter att Sydkorea bjudit in till samtal på hög nivå för att diskutera nordkoreanskt deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang i februari.

Exakt vad som sades är okänt, men i ett tal tidigare på onsdagen i den nordkoreanska televisionen sa Ri Son-Gwon, ordföranden i kommittén för en fredlig återförening, att ledaren Kim Jong-Un gett order om att öppna linjen klockan 3 (Pyongyang-tid).

Ri sa att Nordkoreas mål är att kontakterna med Sydkorea ska vara ”uppriktiga och varsamma” samt att Kim Jong-Un välkomnar den sydkoreanske presidenten Moon Jae-Ins erbjudande om att samtal mellan länderna ska hållas, rapporterar Korea Herald.

I Sydkorea mottogs beskedet om den öppnade linjen positivt av president Moons administration, som beskriver det som ett steg mot ”direkt och tät” kommunikation mellan de båda länder på Koreahalvön.

– Det sänder en signal om att vi rör oss mot en miljö där kommunikation kommer att vara möjlig vid alla tidpunkter, sa presidentens pressekreterare Yoon Young-Chan till reportrar i Seoul, skriver Korea Times.

Sedan den liberale Moon tillträdde som president i fjol har han understrukit vikten av diplomati och samtal för att handskas med Nordkorea. Samtidigt har han markerat betydelsen av ett starkare försvar och alliansen med USA.

Moons politiska motståndare är däremot skeptiska till de försonande tongångarna från Nordkorea och öppningen för att delta vid OS i Sydkorea.

Enligt det konservativa oppositionspartiet handlar det bara om ett sätt för Kim Jong-Un att vinna tid och splittra alliansen mellan Seoul och Washington.

– Det hela är en gest för att neutralisera det internationella samfundets press och sanktioner, och köpa tid för att fullborda utvecklingen av kärnvapnen, sa Yoo Seong-Min, oppositionspartiets presidentkandidat som föll i valet 2017.

Liknande stämningar hörs i USA, där Nordkoreaexperter avfärdar Kim Jong-Uns öppningar för dialog som en alltför välkänd strategi, där hot om en kärnvapenknapp på Kims skrivbord kombineras med lockelsen av att starta samtal

– Diplomati är alltid att föredra, och den här öppningen ska undersökas noggrant. Men det vore efter tidigare erfarenheter naivt att förvänta sig att Nordkorea skulle förhandla med uppriktiga avsikter eller se sig själv bundet av nya överenskommelser, säger Daniel Russel, vid Asia Society Policy Institute till Washington Post.

När det gäller den nordkoreanska kärnvapenknappen skrev USA:s president Donald Trump på Twitter att hans kärnvapenknapp är större än Kim Jong-Uns. Mer betydelsefullt är att Kims knapp en bluff. 

Nordkorea har demonstrerat att landet av allt att döma har förmågan att skjuta en långdistansrobot till USA. Däremot saknas, enligt internationell expertis, ännu kunskapen att placera en kärnvapenstridsspets på en sådan missil, utan att den brinner upp när den återinträder i jordens atmosfär. 

Däremot dröjer det inte länge innan nationen även bemästrar den tekniken, troligen redan under 2018.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.