Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hamas tackar Iran för vapnen

Hamasledaren Khaled Meshaal vid en tidigare presskonferens.
Hamasledaren Khaled Meshaal vid en tidigare presskonferens. Foto: Gianluigi Guercia / AFP
Hamasledaren Khaled Meshaal hyllar Iran för att ha försett Hamas med pengar och vapen och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fick hård inhemsk kritik för att ha gått med på vapenvilan.

Hamasledarens hyllning av Iran kom vid en presskonferens i Kairo vid 21-tiden på onsdagskvällen svensk tid.

Meshaal, som lever i exil, tackade Iran för att man fortsatt stödja Gaza trots att man har olika syn på kriget i Syrien, skriver Reuters. Hamasledaren tackade också Egypten för den roll landet spelat i att få till stånd en vapenvila och att avtalet förutsätter att Israel nu öppnar samtliga övergångar till Gazaremsan.

Iransk teve citerar på onsdagskvällen Hizbollas generalsekreterare Seyyed Hassan Nasrallah som säger att vapenvilan mellan Hamans och Israel "var en seger för den palestinska motståndsrörelsen". Något som också den israeliska oppositionen menar:

– Operationens mål uppnåddes inte, Hamas växte sig starkare och vi vann inget i avskräckande syfte, sa ledaren för Kadimapartiet Shaul Mofaz enligt Jerusalem Post.

Och han var inte ensam. Andra israeliska politiker kallade vapenvilan för "att ge sig för terrorn".

Trots vapenvilan rapporterar den israeliska polisen att tolv raketer sköts in mot Israel under den första timman efter det att vapenvilan inletts, skriver Reuters. Därefter verkar det dock som om parterna har respekterat vapenvilan.

FN:s säkerhetsråd kom strax efter midnatt svensk tid med en uppmaning till Israel och Hamas att upprätthålla vapenvilan. Säkerhetsrådet berömde också Egyptens president för hans arbete när det gäller att få till stånd avtalet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.