Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 17:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/han-ar-stefan-lofvens-favorit-att-ta-over-eus-toppjobb/

Världen

Han är Stefan Löfvens favorit att ta över EU:s toppjobb

Nederländaren Frans Timmermans är Stefan Löfven och Europas övriga S-ledares favorit som ny ordförande för EU-kommissionen. Foto: Virginia Mayo/AP

MAASTRICHT. Han växlar mellan nederländska, tyska, engelska och franska när han svarar på frågor. Han är även flytande i italienska och ryska och är högerhand åt EU-kommissionen ordförande. 

Nederländaren Frans Timmermans är en av favoriterna till att ta över toppjobbet som EU-kommissionens ordförande. Stefan Löfven och Europas övriga S-ledare vill ha honom. Men räcker det? 

Rätta artikel
EU-valet 2019

En mild vårkväll i nederländska Maastricht, staden som gett namn åt ett av EU:s fördrag och som huserar landets mest internationella universitet. Nästan hälften av de drygt 16.000 studenterna är utlänningar.

Maastricht är också födelsestad för socialdemokraternas toppkandidat Frans Timmermans. I teatern vid stora torget ska han nu debattera EU:s framtid med fyra andra toppkandidater. Men inte med huvudmotståndaren, tyska kristdemokraten Manfred Weber. Han har avböjt för att i stället fira sin mentors, en tidigare tysk finansministers, 80-årsdag.

– Manfred Weber fick inbjudan för ett år sedan, informerar kvällens debattledare lätt syrligt.

Sedan påminner han om att Jean-Claude Juncker för fem år sedan stod på samma scen och argumenterade med den valrörelsens toppkandidater i sin kampanj för att bli EU-kommissionens ordförande.

Frans Timmermans är i högform. Studenterna i publiken, många prydda med EU-symboler, applåderar när han talar om att de digitala jättarna måste betala skatt, om att investera mer i utbildning, om att införa lagstadgad minimilön, om ökat fackligt inflytande, om jämställdhet, om ett starkare Europa för att hävda sig mot USA, Ryssland och Kina, om att förbjuda engångsplast. Och så vidare.

– Gå och rösta grönt! uppmanar Timmermans plötsligt och får skratt och applåder även av Grönas toppkandidat Bas Eickhout.

Frans Timmermans. Foto: John MacDougall/AFP

Det Timmermans syftar på, och som han förtydligar för publiken, är att väljarna ska lägga sina röster på de partier som står för ett socialt rättvist och hållbart EU – på socialdemokraterna, vänstern och de gröna.

Läs mer: Han är Angela Merkels favorit till att ta över EU:s toppjobb

Han vet nämligen att han behöver hjälp av andra. Partierna i den europeiska S-gruppen får sannolikt färre röster i valet än konkurrenten Manfred Webers EPP-grupp (där svenska M och KD ingår). Frans Timmermans chans att bli EU-kommissionens ordförande är därför att skapa det han kallar ”en allians av progressiva krafter” i parlamentet. 

Med sin bakgrund som bland annat utrikesminister och EU-minister i Nederländerna har han kontaktnätet för att bygga allianser. Men han har aldrig varit EU-parlamentariker.

EU:s stats- och regeringschefer ser honom framför allt som Jean-Claude Junckers högre hand. Timmermans är första vice ordförande i kommissionen.

I Maastricht, efter debatten, kommer kandidaterna en efter en ut till oss väntande journalister. Frans Timmermans växlar mellan nederländska, tyska, engelska och franska när han svarar på frågor. Han är även flytande i italienska och ryska, vilket stärker bilden av honom som en internationalist jämfört med Webers stabila fotfäste i Bayern.

Men Weber backas upp, möjligen lite halvhjärtat, av Europas mäktigaste ledare Angela Merkel.

Pia Gripenberg: Din röst påverkar vem som får EU:s toppjobb 

Frans Timmermans socialdemokrater kämpar i stället med svaga opinionssiffror i länder som Frankrike, Tyskland och inte minst Nederländerna. Där har de runt 8 procent och är bara femte största parti. Ingen stark position att kampanja från.

Den slutsatsen tillbakavisar Timmermans.

– Låt mig bevisa att du har fel. Vi kommer att prestera bra i valet i Nederländerna, säger han till DN och fortsätter:

– Vad som räknas är framför allt hur det går över hela Europa för oss socialdemokrater. Utifrån det ska vi hitta en majoritet i Europaparlamentet för min kandidatur. Jag hoppas vi även når en majoritet i Europeiska rådet, säger Timmermans.

Läs mer: Här är de europeiska partiernas toppkandidater