Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-07 09:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/han-pekas-ut-som-hjarnan-bakom-attackerna-i-paris/

VÄRLDEN

Han pekas ut som hjärnan bakom attackerna i Paris

Abaaoud Abdelhamid kommer från förorten Molenbeek i utkanten av Bryssel.
Abaaoud Abdelhamid kommer från förorten Molenbeek i utkanten av Bryssel. Foto: AP

Den fängelsedömde Abdelhamid Abaaoud, belgisk medborgare med marockanskt ursprung, tros vara hjärnan bakom terrordåden i Paris där minst 129 personer dödades. Han söks nu av europeisk polis men tros gömma sig i Syrien.

På måndagen kom flera uppgifter om att den 27-årige Abdelhamid Abaaoud kan kopplas samman med flera terrordåd i Europa. Enligt de franska uppgifter som nu pekar mot honom ska han ha planerat terroristattackerna i Paris från Syrien där han för närvarande tros befinna sig, som stridande för IS, Islamiska staten.

Han beskrivs som en av IS värsta bödlar och har identifierats på en video när han transporterar svårt sargade kroppar till en massgrav i Syrien.
Abdelhamid Abaaoud är redan misstänkt för att ha lett en terrorcell i Belgien och planerat flera andra terrordåd i Europa, bland annat attacken på snabbtåget mellan Amsterdam och Paris i augusti, och också för att ha varit med och planerat en attack mot en kyrka i Paris, uppger brittiska The Telegraph.

– Han förefaller vara hjärnan bakom flera planerade attacker i Europa, säger en källa nära den franska utredningen till nyhetsbyrån Reuters.

Den belgiske åklagaren Eric Van Der Sypt tonade däremot på måndagen ned uppgifterna om Abdelhamid Abaaouds roll, och sade att de var ”obekräftade rykten som vi inte kommenterar”.

Bild: Skärmdump Paris Match

Abdelhamid Abaaoud namngavs och efterlystes som ledare för den terroristcell som avslöjades i Belgien i januari i år. Efter en serie razzior i bland annat Verviers hamnade den belgiska polisen i skottlossning med några av de misstänkta. Två misstänkta jihadister sköts ihjäl och 13 greps.

Ytterligare två personer greps i Frankrike. Terrorcellen misstänktes för att bland annat ha planerat att döda poliser.

Abdelhamid Abaaoud dömdes tidigare i år i sin frånvaro till 20 års fängelse i en rättegång som omfattade ytterligare 32 jihadister.

Han har inte gjort någon hemlighet av att han deltagit i strider i Syrien tillsammans med IS, utan har till och med låtit sig fotograferas med den svarta IS-flaggan och koranen framför ett bepansrat fordon, och förekommer i IS videopropaganda. I det engelskspråkiga IS-magasinet Dabiq i februari i år skröt han med hur han undkommit polisen.

Han växte upp i stadsdelen Molenbeek i Bryssel, ett område där även flera av de andra misstänkta för terrordåden i Paris kommer ifrån. Abdelhamid Abaaouds far Omar Abaaoud bor fortfarande i Molenbeek.

I en intervju i den belgiska tidningen Het Laatste Nieuws tidigare i år efter händelserna i Verviers i januari sade fadern att sonen bringat skam över familjen:

– Vi har vanhedrats. Våra liv har förstörts. Varför skulle han vilja döda oskyldiga belgare. Vår familj är skyldiga detta land allt, sade Omar Abaaoud till tidningen i januari.

En annan terroristattack som Abdelhamid Abaaoud misstänks ha varit med och planerat är attacken mot ett tåg mellan Amsterdam och Paris i augusti. Men fyra personer, varav tre var amerikanska soldater på permission och resa i Europa, avväpnade en marockansk 26-åring, Ayoub El-Khazzani, som med en kniv, en pistol och en AK47 attackerat passagerare. En passagerare skadades men räddades genom att en av de fyra med sin tumme stoppade en blödning på den skadades halspulsåder.

De fyra hedrades några dagar senare med Hederslegionen, Frankrikes finaste utmärkelse, för att de avvärjt den hotande terroristattacken. ”Mot terrorismens ondska står det goda, det mänskliga. Ni förkroppsligar det”, sade president François Hollande vid utdelningsceremonin två dagar efter dådet.

Den franska tidningen Liberation skriver att Abdelhamid Abaaoud ska ha haft kontakter med attentatsmannen på tåget.

Abaaoud ska, också enligt Liberation, ha varit i kontakt med algeriern Sid Ahmed Ghlam, den person som är huvudmisstänkt för att ha varit på väg att utföra en attack mot en kyrka i Parisförorten Villejuif i april. Den attacken avvärjdes dock, sedan en kvinna dödats i samband med en bilstöld, men där gärningsmannen sköt sig själv i låret och ringde ambulans. Det avslöjade då att mannen hade vapen, kartor över kyrkor och haft telefon- och datorkontakter med personer i Syrien som misstänks ha kopplingar till IS.

Abdelhamid Abaaoud har också i olika medier pekats ut för att han skulle ha tagit med sin då blott 13-årige bror och gjort honom till barnsoldat i Syrien.

Han ska enligt The Telegraph ha ett förflutet i Syrien även före januari i år. I april och juni 2014 var han i den syriska staden Raqqa. Några månader tidigare, i januari, hade IS tagit full kontroll över Raqqa i nordöstra Syrien och gjort den till sin ”huvudstad”. Det innebar bland annat att sharialagar infördes i Raqqa, och att de kristna kyrkor som funnits i staden brändes ned. Vittnesuppgifter från personer som flytt Raqqa talar om en stad där alla kvinnor tvingas ha heltäckande slöja och där få vågar sig utomhus. Abaaoud ska även ha varit i städerna Tabka, Deir ez Zor och även i Kobani i norr.
Enligt flera belgiska tidningar finns även Abdelhamid Abaaouds namn i flera polisärenden som också involverar Ibrahim Abdeslam, en av de attentatsmän som sprängde sig till döds i samband med terrorattentaten i Paris i helgen.

Ibrahim Abdeslams bror Salah Abdeslam är internationellt efterlyst och söks nu för inblandning i Parisdåden. En tredje bror, Mohammed Abdeslam, greps i Bryssel i söndags, men släpptes på måndagen.

Läs mer: Grannen: Han var en så fin pojke