Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Han ska behandlas som alla andra”

Ecuadors beslut om att ge Julian Assange asyl sätter krokben för den svenska rättsprocessen. De två kvinnor som anmält Wikileaksgrundaren för sexövergrepp riskerar nu att inte få något avslut på historien.

Samtidigt uppmanar Assanges advokat Per E Samuelson åklagaren att ändra strategi och genomföra förhöret på brittisk mark.

– Utredningen har hamnat i ett nytt läge nu. Då bör åklagaren göra det näst bästa i stället för det bästa, säger Per E Samuelson till DN.

Det är nu två år sedan som Julian Assange anmäldes av två svenska kvinnor för våldtäkt och andra sexuella övergrepp.

Överåklagare Marianne Ny, som är förundersökningsledare i sexbrottsanklagelserna, vill för närvarande inte uttala sig om saken. Men advokat Claes Borgström, som företräder de två målsägarna, anser att det inte finns skäl för henne att ändra sig.

– Assange ska behandlas som alla andra brottsmisstänkta och inte gå i någon gräddfil. I sådana här förhör behöver polisen jämföra vad Assange säger med kvinnornas berättelser och genomföra flera förhör. De skulle behöva åka fram och tillbaka mellan Sverige och Storbritannien. Så kan det ju inte gå till.

Claes Borgström menar att Ecuadors beslut kan innebära att det inte blir någon rättslig prövning av fallet och att hans klienter inte kan få ett slut på historien.

– Assange är en egoistisk ynkrygg som struntar i kvinnorna. Hans tal om att han är rädd för att överlämnas till USA är bara ett försök att flytta fokus. Den faktiska risken finns inte, säger Claes Borgström till DN.

Per E Samuelson menar att risken finns att Sverige överlämnar Assange till USA.

– Han har en oro för att om han kommer till Sverige på ett polisförhör, så kan det sluta med livstids fängelse i USA. Jag kan förstå att man i det läget hellre söker politisk asyl. Han vill hemskt gärna att förhöret hålls med honom.

Per E Samuelson menar att beslutet om politisk asyl är riktat mot USA, inte mot Sverige.

Har Assange anledning att vara orolig för att han inte skulle få en rättvis rättegång i Sverige?

– Ja, både statsministern och socialministern har uttalat sig starkt negativt i det här fallet. Då måste man utgå ifrån att sådana uttalanden försvårar för en person att få en rättvis rättegång.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.