Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 17:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/han-stoppade-sjalvmordsbombare-fran-att-komma-in-i-kyrkan/

Världen

Han stoppade självmordsbombare från att komma in i kyrkan

Här på gården till kyrkan Zion i Batticaloa utlöste självmordsbombaren sin sprängladdning. Foto: Lakruwan Wanniarachchi/AFP

40-åriga Ramesh Raju stoppade påskdagens självmordsbombare i Batticaloa från att komma in i kyrkan Zion. 29 personer, varav 14 barn, dog när mannen ändå utlöste bomben – inne i kyrkan fanns omkring 450 personer.

Ossi Carp
Rätta artikel

– Min man kände att något inte stod rätt till och upplyste honom att han först måste skaffa tillstånd. Sedan tvingade han honom att gå, säger Chrishanthini Ramesh till BBC.

Hon är söndagsskollärare på Zion och hade precis avslutat sin lektion som var före själva påskgudstjänsten. Barnen åt mellanmål på platsen utanför kyrkan när hennes man Ramesh Raju såg den avvikande åsynen av en man med en stor ryggsäck.

När Ramesh Raju konfronterade den okände mannen fick han förklaringen att ryggsäcken innehöll en videokamera och att han ville filma ceremonin. Det var i det läget Ramesh Raju avvisade mannen, men medan Chrishanthini Ramesh ledda sina två barn in i kyrkan skakades byggnaden av en kraftig explosion. Maken dog i explosionen.

Läs mer: Ryggsäcksmannen på klippet är självmordsbombare

Det är omöjligt att uppskatta hur många av de cirka 450 kyrkobesökarna skulle ha dödats, men på gården utanför var antalet personer betydligt färre. Däremot var de flesta barn, varför de utgjorde nästan hälften av själmordsbombarens dödsoffer.

Förödelse utanför Zion-kyrkan i Batticaloa efter explosionen. Foto: Lakruwan Wanniarachchi/AFP

Minst 45 av de totalt 359 dödade var barn i påskdagens totalt åtta terrorbombningar i Sri Lanka. Vid sidan av de nio döda gärningsmännen har polis gripit 75 personer misstänkta för någon form av delaktighet. 

DN på plats i Sri Lanka: De förlorade tre barn och sina föräldrar

Lokala islamistgrupperna National Thawheed Jama’ut och Jammiyathul Millathu Ibrahimhar har kopplats till händelserna. Därtill har terrorsekten IS sagt sig stå bakom dåden, men hur det samröret sett ut är inte känt.