Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Han vädjar om hjälp för att rädda Aleppo

Gaziantep. USA och väst har svikit det syriska folket. Det säger överste Abduljabbar Akaidi, en av de högsta ledarna för rebellarmén FSA, i en exklusiv intervju för DN. Nu försöker han sy ihop en koalition av motståndsgrupper för att rädda staden Aleppo från att falla till regeringsarmén.

Överste Akaidi är något av en legendar bland syrier som stöder Fria syriska armén, FSA, en allians av rebellstyrkor som brukar kallas moderat och väststödd. Han var med under några av de mest dramatiska skedena under det nu fem år långa inbördeskriget: vid Homs 2011–2012 och vid Kobane, den kurdiska staden som belägrades och förstördes av IS, Islamiska staten, under några månader 2014 och 2015.

Han är sedan länge högste befälhavare för FSA i Aleppo, den storstad i norra Syrien som nu håller på att skäras av från omvärlden av Bashar al-Assads regeringstrupper stödda av ryskt bombflyg.

Det är det desperata läget där som har fått tiotusentals att fly mot turkiska gränsen där de fastnat bakom stängda stålgrindar. Och det är den annalkande militära katastrofen som har tvingat ut Akaidi på en kort turné i Turkiet, till Istanbul och Ankara, för att söka materiellt och politiskt stöd.

DN träffar honom i den turkiska staden Gaziantep en timmes bilfärd norr om gränsen. Här har översten samlat ett tiotal män, representanter för mindre rebellgrupper, i ett mötesrum.

– Vi måste koordinera våra insatser ännu mer. Eftersom omvärlden inte gör något för oss är det extra viktigt att vi håller samman mot al-Assad, mot iranierna och ryssarna, säger han.

Översten är som många av rebellernas befälhavare en före detta karriärofficer i Syriens regeringsarmé, men han bytte sida tidigt under upproret mot al-Assadregimen. Han är en färgstark person som ofta finns alldeles vid fronten och gärna uttalar sig drastiskt.

FSA är i sig en lös koalition av ganska disparata grupper, men har länge varit den kraft som väst och USA har satsat på i kriget. Åtminstone verbalt, för det militära stöd som Akaidi och andra har vädjat om har i stort sett uteblivit. Själv har han en gång tidigare avgått under buller och bång i protest mot omvärldens likgiltighet. Det var för ett par år sedan, men inte heller nu skräder översten orden när jag frågar om USA:s roll i konflikten.

– Amerika är inte någon vän till det syriska folket, inte längre. De har blivit Rysslands allierade nu, skriv det som rubrik på din artikel, säger han.

Hans resonemang går förstås ut på att stormakterna lämnar de moderata rebellerna åt sitt öde när de samarbetar mot IS.

– De talar om att bekämpa terrorister. Men den enda terroristen i det här kriget heter Bashar al-Assad. Dessutom är amerikanernas prat om att slå ut islamisterna bara bluff. Jag såg själv med egna ögon vid Kobane hur de släppte ned hjälp till IS, säger han.

Akaidi talar bara arabiska, men är van att röra sig på hög nivå internationellt. Han har mött amerikanska hökpolitiker som senatorerna John McCain och Joe Lieberman och antas samtala regelbundet med turkiska ministrar. Vilka höjdare han nu har mött i Ankara och Istanbul vill han inte tala om, men han säger att han tyvärr inte fick vad han bad om.

Ändå verkar han se Turkiet som den enda vän de moderata rebellerna har kvar utanför Syriens gränser. Trots det desperata läget vill han inte kritisera landet för att det inte öppnar gränsen för de flyende från Aleppo.

– Turkiets situation är mycket svår. Ryssland pressar turkarna från ett håll, USA från ett annat och Europa från ett tredje. Ändå har de axlat en mycket större börda än någon annan.

Direkt efter sin korta mellanlandning i Gaziantep beger sig Abduljabbar Akaidi tillbaka till kriget, till försvaret av Aleppo och regnet av ryska bomber, till bristen på vapen och ammunition och till avskurna försörjningsvägar.

Ett självmordsuppdrag skulle många säga, men precis som de unga FSA-soldater jag mötte vid gränsövergången häromdagen – och som också till varje pris ville tillbaka till kriget – väljer översten att inte ge upp hoppet.

– Aleppo står kvar och staden är inte alls omringad. Vi vägrar låta al-Assad komma in, säger han som en besvärjelse.

– Jag säger det en gång till, högt och tydligt: Aleppo ska försvaras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.