Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 00:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/han-vann-1-miljon-euro-i-tyska-vem-vill-bli-miljonar-efter-att-forsokt-i-15-ar/

Världen

Han vann 1 miljon euro i tyska ”Vem vill bli miljonär?” – efter att försökt i 15 år

I måndags vann Jan Stroh från Hamburg den tyska versionen av ”Vem vill bli miljonär?”. Foto: Frank Hempel/TVNOW

En tysk advokat ägnade 15 år med att återskapa avsnitt av tv-frågesporten ”Vem vill bli miljonär?” i sin källare i Hamburg. Det visade sig vara en hobby som till slut lönade sig – under måndagen lämnade han den riktiga studion som miljonär. 

I måndags vann 35-årige Jan Stroh från Hamburg den tyska versionen av ”Vem vill bli miljonär?” (”Wer Wird Millionär”) efter att upprepade gånger under flera år fått avslag efter att ha ansökt om att delta i programmet. Han blev till sist inbjuden till showen som belöning för sin lojalitet på programmets 20-årsjubileum, skriver The Guardian

Jan Stroh är nämligen tv-programmets, troligtvis, största fan. I över 15 års tid har använt källaren i sitt hem i Hamburg som sin egen frågesportsstudio, och bjudit in vänner för att spela hans favoritfrågesport. Han har till och med rekonstruerat studion av den tyska versionen av programmet, komplett med palmer och exotiska fonddekorationer, segerglitter och ljudeffekter.

Under sin medverkan i programmet berättade Stroh för programledaren, Günther Jauch, att han aldrig hade missat några av programmets 1.407 avsnitt och att han som tonåring flytt familjefester för att titta på showen. Han sa också att han hade för vana att bli fullständigt uppslukad av frågorna och svaren efteråt och gick igenom dem gång på gång för att försöka lära sig så många han kunde utantill. 

Efter att ha gått hem med högsta vinsten säger han till tabloidtidningen Bild i en exklusiv intervju:

”Det faktum att jag har spenderat nästan 16 år på att återskapa showen på min egen programscen, komplett med alla ljudeffekter, gav mig verkligen en fördel.”

”Wer Wird Millionär”, som är baserat på det brittiska originalformatet, sänds två gånger i veckan och är en riktig tittarmagnet för tv-publiken i Tyskland. Av 2.800 kandidater har 11 – däribland Stroh – gått hem som miljonärer. 

Stroh säger att han inte har några planer på att avsluta sitt jobb som advokat i Hamburg. Istället vill han använda sina miljoner till att köpa en ny kostym, åka på semester i Australien, donera pengar till en välgörenhetsorganisation som arbetar för att skydda fågeln tornseglaren och ge sin frågesportsstudio en omfattande makeover.